En ”fuldstændig oldnordisk” og ”dobbeltmoralsk” tilgang: EU-Parlamentet lovgiver om barselsregler, men følger dem ikke selv

To danske EU-parlamentarikere har klaget over, at de ikke har barselsorlov, selvom EU-Parlamentet har vedtaget regler for medlemslandene. Det er dobbeltmoralsk, siger de

”Reglerne er forældede. Der er flere og flere yngre og kvindelige medlemmer, og derfor har vi også set adskillige kvindelige parlamentsmedlemmer, der sad og ammede i parlamentssalen,” siger en ekspert i EU’s institutioner. På billedet ses for eksempel engelske Anneliese Dodds, der i 2016 var medlem af Europaparlamentet, og som havde sit barn med til en afstemning i Strasbourg.
”Reglerne er forældede. Der er flere og flere yngre og kvindelige medlemmer, og derfor har vi også set adskillige kvindelige parlamentsmedlemmer, der sad og ammede i parlamentssalen,” siger en ekspert i EU’s institutioner. På billedet ses for eksempel engelske Anneliese Dodds, der i 2016 var medlem af Europaparlamentet, og som havde sit barn med til en afstemning i Strasbourg. . Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix.

I løbet af de kommende måneder vil Danmark have to stemmer færre i Europa-Parlamentet. To af de 14 danske medlemmer har allerede fået eller venter familieforøgelse og vil gerne have tid til at tage sig af deres babyer.

Det må de også gerne. Men deres suppleanter må ikke sætte sig på deres sæder i Europa-Parlamentets plenarsal og trykke på stemmeknappen i deres fravær. Og de må heller ikke deltage i udvalgsmøderne og bidrage til det forberedende lovgivningsarbejde, mens medlemmerne holder barsel.

 ”Da jeg var medlem af Folketinget, gik min suppleant ind som stedfortræder, mens jeg var på barsel, men det er ikke tilladt i Europa-Parlamentet, hvor man har en fuldstændig oldnordisk og utidssvarende tilgang til barsel,” siger Nikolaj Villumsen, der er valgt til EU’s parlament for Enhedslisten.

Han er netop blevet far for anden gang, og fra på mandag er han på barsel. Det samme vil Venstres Linea Søgaard-Lidell være om få uger. De har skrevet et brev til Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, hvor de beder hende om at tage spørgsmålet om parlamentarikernes muligheder for barselsorlov op og ændre de nuværende regler.

”Det handler også om demokrati. Danmark har 14 medlemmer af parlamentet, men det reduceres midlertidigt til 12, alene fordi vi får familieforøgelse,” skriver de to danske EU-parlamentarikere til deres maltesiske formand.

De påpeger også, at det har personlige konsekvenser for parlamentarikerne, der er under pres for at vende hurtigt tilbage til arbejdet med direktivforslag og andre EU-regulativer i Bruxelles og opfylde deres vælgeres ret til at blive repræsenteret i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Lille Vittoria var et kendt ansigt i både europæiske medier og i parlamentssalen i Strasbourg, da hendes mor, Licia Ronzulli, var medlem af EU-parlamentet. Hun ses blandt andet her på billederne sammen med sin mor i Strasbourg i 2010 (til venstre) og 2012 (til højre).
Lille Vittoria var et kendt ansigt i både europæiske medier og i parlamentssalen i Strasbourg, da hendes mor, Licia Ronzulli, var medlem af EU-parlamentet. Hun ses blandt andet her på billederne sammen med sin mor i Strasbourg i 2010 (til venstre) og 2012 (til højre). Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix

Men det er ifølge de to danskere også mildt sagt selvmodsigende, at netop Europa-Parlamentet ikke har de samme regler for barselsorlov, som parlamentet sammen med regeringerne i Det Europæiske Råd har vedtaget for alle andre borgere i EU. Det gælder blandt andet vedtagelsen af Barselsdirektivet fra 2019, der medførte et krav om øremærket barsel til fædre, som udløste en voldsom dansk debat og træder i kraft i Danmark i næste måned.

”Det er så dobbeltmoralsk, at vi pålægger andre noget, som vi ikke selv efterlever. Det giver jo ingen mening,” siger Linea Søgaard-Lidell.

Det er EU-Parlamentets forretningsorden, der fastlægger reglerne for barsel, og den siger kun, at både mænd og kvinder har ret til at være fraværende, hvis de kan dokumentere, at de er blevet forældre. Samtidig kan suppleanter kun træde ind i tilfælde af dødsfald eller permanent tilbagetræden. 

Reglerne skal i givet fald ændres af EU-Parlamentets forretningsudvalg, som imidlertid har afvist tidligere anmodninger fra de to danske parlamentsmedlemmer om at tage sagen op.

”Reglerne er forældede og lavet til et parlament, der består af ældre mænd. Men forretningsudvalget har afvist vores henvendelse med, at ’sådan er reglerne’,” siger Nikolaj Villumsen.

Iben Tybjærg Schacke-Barfoed er ekspert i EU’s institutioner ved Tænketanken Europa. Hun kalder også EU-Parlamentets praksis for dobbeltmoralsk.

”Reglerne er forældede. Der er flere og flere yngre og kvindelige medlemmer, og derfor har vi også set adskillige kvindelige parlamentsmedlemmer, der sad og ammede i parlamentssalen. Men rent praktisk løber fælles regler lynhurtigt ind i det problem, at regler og varigheden af barselsorloven ikke er de samme i alle lande,” siger Iben Tybjærg Schacke-Barfoed.

For eksempel er det også uklart, om det er det valgte medlem eller suppleanten, der skal modtage vederlaget for det parlamentariske arbejde. Og i lande, hvor parlamentarikerne i modsætning til Danmark ikke erstattes af suppleanter under barsel, vil der i givet fald opstå forskelsbehandling mellem nationale og europæiske parlamentarikere. 

Både Nikolaj Villumsen og Linea Søgaard-Lidell håber, at Roberta Metsola, der også er formand for forretningsudvalget, vil være mere lydhør over for argumenterne i det brev, de har sendt til hende.

”Jeg fik barn kort efter, at jeg blev valgt i 2019, og jeg vendte tilbage efter to en halv måneds barselsorlov,” siger Linea Søgaard-Lidell.

”Jeg har både fået kritik for at svigte mine vælgere ved at tage barselsorlov og for at svigte mit barn ved at tage for kort orlov. Men at vores stol står tom, kan også potentielt påvirke udfaldet af en afstemning især i udvalgene. Roberta Metsola tilhører den yngre generation og har selv fire børn, og man kan håbe på, at hun har forståelse for problemet,” siger hun.

En talsmand for EU-Parlamentets kristendemokratiske formand bekræfter, at Roberta Metsola har modtaget brevet fra de to danske EU-parlamentarikere og forbereder et svar til dem.