Prøv avisen
Hverdagens helte

En hacker med en god sag: ”Jeg bruger mine evner til at finde forbryderne”

Hackere som Youtube-brugeren Jim Browning har sat sig for at gøre livet besværligt for de mennesker, der udfører svindelnumre over computer og telefon. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Mange mennesker udsættes for svindelnumre over telefon og computer med det formål at franarre dem oplysninger og penge. Hackere som Jim Browning har stillet sig på ofrenes side og forsøger at gøre livet surt for bagmændene

Det vrimler med emails, sms’er og opkald, hvor svindlere mere eller mindre overbevisende udgiver sig for at være banken, forsikringsselskabet eller lignende. På den måde forsøger de at lokke kontooplysninger, kodeord og NemID ud af deres ofre. Det er især ældre, der er i risikogruppen for at blive udsat for disse svindelnumre, hvilket blandt andet har fået flere danske banker samt Ældre Sagen til udsende konkrete advarsler.

Det lader dog til at være svært for myndighederne at dæmme op for disse svindelnumre. Heldigvis findes der også mennesker, der bruger deres tekniske kunnen til at redde potentielle ofre fra at havne i svindlernes kløer. På videoplatformen YouTube findes der adskillelige videoer, hvor man kan se hackere bruges deres evner til dette formål.

En af disse er brugeren Jim Browning. På hans YouTube-profil kan man se over 50 videoer, hvor han bruger sin tekniske snilde på at gøre livet surt for personer, der forsøger at narre penge ud af deres ofre.

Jim Browning fortæller, at hans interesse blev vakt for fire år siden, efter hans onkel var blevet snydt for cirka 4000 kroner. Da han efterfølgende også selv begyndte at modtage den type opkald, besluttede han at finde frem til svindlerne. Siden da har han – efter eget udsagn – kortlagt og dokumenteret over 60 svindelnumre. Hvor mange ofre, han har reddet, har han svært ved at konkludere med nøjagtighed.

”Jeg vil tro, at det er hundredvis. Jeg har sendt emails til over 1000 mennesker og ringet til omkring 100 personer for at advare dem. Det er ofte, at jeg bliver mødt med en forståelig skepsis, og derfor er det svært at sige nøjagtigt, hvor mange jeg har hjulpet. Når det kommer til, hvor mange penge jeg har sparet folk, vil jeg tro, at det er over 750.000 kroner,” skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

Det er ikke kun ved at advare de potentielle ofre, at Jim Browning forsøger at bekæmpe svindelfirmaerne. Han forsøger også at stikke en kæp i hjulet på dem ved at udlevere sin dokumentation om IP-adresser (et unikt nummer, der identificerer computere på internettet), fysisk lokation, ansatte og pengeforhold til myndighederne. I de fleste tilfælde befinder disse svindelfirmaer sig dog i Indien, og de indiske myndigheder lader ifølge Jim Browning hverken til at prioritere eller tage forbrydelserne seriøst. Han tror dog alligevel på, at hans systematiske arbejde med at finde frem til bagmændene og deres metoder er med til at gøre tilværelsen besværlig for disse foretagender.

I en video, der er blevet set knap tre millioner gange, kan man se Jim Browning hacke sig ind på en af svindlernes web-kamera. Herfra kan man følge med i et røgfyldt lokale i den indiske by Kolkata, hvor 10-15 indiske mænd sidder i et lille lokale bag gamle computere og ringer.

Jim Browning kortlægger firmaets ansatte, finder frem til hovedkvarterets lokation og følger med på skærmen, mens der internt mellem svindlerne foregår en udveksling af en liste med potentielle ofre, der er blevet snydt tidligere. Til sidst installerer han en automatisk besked, der – i stedet for at bede ofrene om at ringe op til callcentret –advarer dem. Han skruer samtidigt op for mængden af disse automatiserede opkald, hvilket langsomt dræner firmaet for penge.

Jim Browning fortæller i videoen, at han bruger flere uger på arbejdet med dette specifikke callcenter. Til Kristeligt Dagblad skriver han, at selvom han efterhånden ville kunne leve af sin YouTube-kanal alene, så beholder han alligevel sit rigtige job som IT-supporter. Det er en tidskrævende hobby, men han føler, han gør en forskel.

”Jeg håber, at mit arbejde en dag vil lede til, at de indiske myndigheder begynder at bruge mine informationer til at foretage arrestationer.”

Der findes andre som Jim Browning, der også filmer og udgiver deres kamp mod disse svindlere. Og nogle af disse bruger anderledes hårdhændede metoder. Et eksempel er brugeren Malcolm Merlyn, der står bag over 100 videoer, hvor han blandt andet indstallerer virus, der ødelægger svindlernes systemer, mens han i andre tilfælde afpresser firmaerne.

I videoen kan du se, hvordan Youtube-brugeren Jim Browning bekæmper et indisk callcenter, der udsætter sine ofre for svindel