En hel by kan nu vende hjem efter Fukushima-ulykke

I fire år har byen Naraha i Japan været tom for mennesker efter atomulykke.

7401 personer har lørdag fået tilladelse til at vende tilbage til deres hjemby Naraha i Japan.

Et enormt jordskælv og en efterfølgende tsunami i 2011 fik myndighederne til at evakuere indbyggerne, da Fukushima-atomkraftværket i nærheden bukkede under for de op til 30 meter høje bølger og udgjorde en sundhedsrisiko.

Naraha var den første af syv byer, som blev tømt fuldstændigt for mennesker efter atomulykken.

Nu siger myndighederne, at strålingsniveauet i byen efter mere end fire år er faldet til et niveau, hvor det ikke længere er sundhedsskadeligt.

Spørgsmålet er, hvor mange der rent faktisk har lyst til at vende tilbage. Mange af de tidligere beboere er nervøse for at blive udsat for stråling, mens folk også bekymrer sig for manglende infrastruktur i byen.

- Der er ingen butikker. Der er ingen læger. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, sagde en kvinde i juli til lokale medier ifølge The Telegraph.

Siden en prøveperiode begyndte i april er blot 100 af de knap 2600 husstande vendt tilbage til Naraha ifølge nyhedsbureauet AP.

Byens borgmester, Yukiei Matsumoto, mener, at lørdag er en vigtig milepæl for Naraha.

- Ophævelsen af evakueringsordren er et vigtigt skridt, men det er kun begyndelsen, siger Yukiei Matsumoto ifølge AP og erkender, at der er lang vej hen mod de tidligere tilstande i byen.

Dem, der vælger at flytte tilbage, bliver alle udstyret med et såkaldt dosimeter. Det er et aggregat, der kan måle mængden af radioaktiv stråling, som mennesker har ophobet i kroppen.

Samtidig vil drikkevandet i byen også blive testet døgnet rundt for at se, om det skulle indeholde radioaktivt materiale.