En hel nødhjælpsverden sørger over flystyrt: ”Verden er blevet berøvet store mænd og kvinder”

Flystyrtet i Etiopien kostede 157 mennesker livet. Mange af dem var ansat i hjælpeorganisationer og på vej til Kenya, der huser flere FN-organisationer

Netop Nairobi huser en række af de internationale hjælpeorganisationers afrikanske hovedkontorer og er en form for ”humanitær hovedstad” i Afrika. Derfor havde usædvanligt mange af de omkomne i flystyrtet det tilfælles, at de arbejdede med nødhjælp og udvikling.
Netop Nairobi huser en række af de internationale hjælpeorganisationers afrikanske hovedkontorer og er en form for ”humanitær hovedstad” i Afrika. Derfor havde usædvanligt mange af de omkomne i flystyrtet det tilfælles, at de arbejdede med nødhjælp og udvikling. Foto: Baz Ratner/Ritzau Scanpix.

Stribevis af lande og flyselskaber har de seneste dage besluttet at holde deres Boeing 737 Max 8-fly på jorden, efter at et fly af denne type i søndags styrtede ned i Etiopien. Alle passagerer og hele besætningen omkom, i alt 157 mennesker, blot seks minutter efter afgang fra Addis Abeba mod Kenyas hovedstad, Nairobi.

Netop Nairobi huser en række af de internationale hjælpeorganisationers afrikanske hovedkontorer og er en form for ”humanitær hovedstad” i Afrika. Derfor havde usædvanligt mange af de omkomne i flystyrtet det tilfælles, at de arbejdede med nødhjælp og udvikling. Mange af dem var ydermere på vej til den samme konference i FN’s miljøorganisation, Unep.

En af dem var den 51-årige østrigske præst fra St. Ru-precht i Villach, Norman Tendis, der skulle repræsentere Kirkernes Verdensråd i Nairobi med gode råd til, hvordan kirkerne kan arbejde mere miljøvenligt. En anden var den irske ingeniør Michael Ryan, som arbejdede for FN’s Verdensfødevareprogram, WFP, i Rom. En af hans opgaver var at skabe sikre forhold for rohingya-flygtninge i Bangladesh.

”Han har aldrig ønsket sig et 9-5 job. Han lagde hele sin sjæl i sit arbejde,” siger hans mor til den irske nyhedssta-tion RTE.

Det går igen i mange af kommentarerne til søndagens flystyrt, at det rummer en særlig tragedie, at mennesker på vej ud i verden for at hjælpe andre med at blive i stand til at leve deres liv, ender med at omkomme undervejs. Michael Ryan var en ud af syv medarbejdere i WFP, som mistede livet, og i sit mindeord over de afdøde pegede David Beasley, ad- ministrerende direktør for WFP, også på deres særlige engagement:

”Mens vi sørger, lad os så også tænke på, at hver eneste af disse WFP-kolleger var villige til at rejse og arbejde langt væk fra deres hjem og deres kære for at hjælpe med at gøre verden til et bedre sted at leve. Det var deres kald, som det er for resten af WFP-familien.”

FN har bekræftet, at mindst 21 af de dræbte var ansat direkte i organisationen. I mandags var flagene på halv på FN-kontorer over hele verden.

”Det er en meget sørgelig dag. Tragedien har berørt mange forskellige nationaliteter og internationale organisationer. Vores tanker og bønner er med familierne, de nære venner og kolleger til alle ofrene i dette flystyrt,” sagde Vera Songwe, direktør for FN’s Økonomiske Kommission for Afrika, da Unep-konferencen blev indledt i Nairobi.

Ud over de FN-ansatte var en lang række andre udviklings- og nødhjælpsarbejdere med Boeing-flyet.

Blandt andet fire etiopiske medarbejdere, en kvinde og tre mænd, fra den amerikanske katolske hjælpeorganisation CRS, en norsk kvinde fra Norsk Røde Kors, en kvindelig svensk menneskerettighedsforkæmper, en ung britisk mand fra Norsk Flygtningehjælp og en 24-årig canadisk kvinde og havbiolog fra miljøgruppen Ocean Wise.

Otte af ofrene i styrtet var italienere, og mindst seks af dem arbejdede for hjælpeorganisationer. En af dem var Paolo Dieci, grundlægger af udviklingsorganisationen Cisp, der arbejdede i 30 lande over hele verden. Hans medarbejdere skrev i mandags i en hilsen på organisationens hjemmeside:

”I dag føler vi os helt alene. Men i morgen vil vi begynde at arbejde igen for at sikre rettighederne for alle mennesker i alle dele af verden, sådan som Paolo ville have gjort med utrættelig vedholdenhed.”

Den ugandiske ingeniør Kakande Rogers er en af de mange afrikanere, som har delt sin medfølelse med ofrene og deres familie.

”Når man læser om de mennesker, der var om bord, går det op for en, at verden er blevet berøvet store mænd og kvinder. Må de hvile i fred,” skriver han i et tweet.

Herhjemme er Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, en af dem, der er berørt af ulykken, som skete på en flyrute, som mange Røde Kors-medarbejdere bruger.

”Flystyrtet i Etiopien har kostet mange nødhjælpskolleger livet – vi har mistet venner og bekendte fra Norsk Røde Kors, Red Barnet, Verdensfødevareprogrammet med flere. Tankerne går til alle efterladte. Æret være jeres minde,” skrev han søndag aften, da omfanget af tragedien stod klart.