En hundjævel fylder rundt

Den britiske forfatter, dramatiker, debattør og ikke mindst feminist Fay Weldon har på sine gamle dage genfundet kristendommen

Fay Weldon skrev sin første roman i 1967. –
Fay Weldon skrev sin første roman i 1967. –. Foto: Keld Navntoft.

Jeg hader Mary Fischer.

Mary Fisher er kvinden, der har stjålet hovedpersonens ægtemand, og det faktum sender Ruth Patchett ud på et indædt og djævelsk hævntogt i bogen En hundjævels bekendelser fra 1983.

LÆS OGSÅ: Fay Weldon: "Jeg løfter altid en pegefinger".

Kvinden bag bogen er den britiske forfatter Fay Weldon, som i dag fylder 80 år. Hun er en af sin tids helt store feministiske forfattere og har selv levet et kulørt liv, der har paralleller til forfatterskabet.

Gennem store dele af sit voksenliv var hun ateist, og hendes forældre var humanister. Kirken kendte hun kun fra sin skoletid. Men for 10 år siden kom Gud og kristendommen ind i hendes liv.

Efter at have ignoreret kirken i 50 år begyndte jeg at gå i kirke, og jeg kunne lide at synge salmerne, og nærmest som en impuls udfyldte jeg den lille seddel med mine oplysninger. Jeg glemte alt om det, men fik så en opringning fra præsten, og jeg mødtes med ham og blev døbt og siden konfirmeret, har hun fortalt i et interview med magasinet Christianity Today.

Det virkede som en naturlig ting at gøre. Det var ikke som en pludselig åbenbaring. Jeg tror, det handlede om, at jeg ønskede at høre til et sted, lyder fortsættelsen.

Men det var også omkring den tid, hun var bedt om at skrive en introduktion til Paulus første brev til korintherne.

Så jeg blev mere eller mindre omvendt af Paulus. Hvad han havde at sige, var så nyt i hans samtid, og så er det alligevel stadig så relevant.

Den litterære tradition lå naturligt for Fay Weldon eller Franklin Birkinshaw, som hun blev navngivet for 80 år siden. Såvel hendes morfar som hendes mor var forfattere.

Hun er født i byen Alvechurch i Worcestershire, men familien flyttede kort efter til New Zealand, hvor hendes far var læge. Men efter forældrenes skilsmisse flyttede hun med sin moder og søster tilbage til England i en alder af 14 år, og hun så aldrig sin far igen.

Studierne sendte hende til skotske St. Andrews, hvor hun læste økonomi og ikke mindst psykologi. Men hun blev gravid og flyttede til London efter at have født en søn. Her mødte hun sin første ægtemand, den 25 år ældre skoleinspektør Ronald Bateman. Han var ikke far til barnet, og ægteskabet holdt kun i to år.

Som enlig mor fik hun arbejde som tekstforfatter på et reklamebureau. Efternavnet Weldon kom til, da hun i en alder af 29 år mødte jazzmusikeren og antikvitetshandleren Ron Weldon. Hun fik endnu tre sønner med ham, og det var under graviditeterne og børnepasningen, at skriveriet for alvor tog fart. Ikke alene skrev hun for radio og tv, men også den første roman The Fat Womans Joke fra 1967. Siden er bøgerne kommet i en lind strøm, men der har også været tid til at arbejde som dramatiker. Hun stod således bag manuskriptet til første afsnit af den berømmede tv-serie Herskab og tjenestefolk, som også gik sin sejrsgang på de danske tv-skærme.

Litterært ramte hun første gang de danske læsere med romanen Praksis fra 1980. I alt er 31 bøger 27 romaner, en novellesamling, en børnebog og hendes selvbiografi i to bind kommet i dansk oversættelse.

Det er i snit en bog om året og viser ikke alene, at Fay Weldon er en produktiv forfatter, men også den begejstring, hvormed danske læsere har modtaget hende.

Sideløbende har hun været stærkt engageret i kampen for ytringsfrihed, hvor hun har talt mod islamisk undertrykkelse til forsvar for Salman Rushdies De sataniske vers. De danske Muhammedtegninger fik også Fay Weldon på banen, og hun har i den forbindelse givet sin støtte til Trykkefrihedsselskabet.

I En hundjævels bekendelser er manden revisor for kvinden, han forelsker sig i. Bogen er på den måde et forvarsel for hendes eget ægteskab. I 1994 forlader Ron Weldon hende til fordel for sin astrolog. Fay Weldon selv giftede sig efterfølgende med sin nuværende knap 20 år yngre ægtemand, poeten Nick Fox, som også er hendes manager.

De evige temaer for hendes forfatterskab kærlighed og sex er stadig aktuelle, hvilket hun har fortalt i et interview med avisen The Times i forbindelse med bogen Sådan bliver kvinder lykkelige.

Men jeg er faktisk ikke fortaler for at gøre, hvad du vil. Vi er moralske væsener. Hovedparten af vores mentale og moralske smerte kommer fra konflikten mellem de sociale forventninger og vor arts naturlige instinkter.

Her, hvor hun runder 80, er helbredet begyndt at skrante, men Fay Weldon er stadig en travl dame, og hun er trækplaster på en engelsk litteraturfestival næste måned. Det passer godt til det lille skilt på køkkenvæggen hjemme i Dorset:

Jesus kommer. Se travl ud.