Højrefløjen i Israel går til angreb på palæstinensernes nationalpoet

Et bogprogram på den israelske hærs radiokanal har kastet en bidsk værdidebat af sig. Radiokanalen havde nemlig sendt et program om den palæstinensiske digter Mahmoud Darwish, som ofte beskrives som palæstinensernes nationalpoet. Det hører ingen steder hjemme, mener den israelske forsvarminister

Et bogprogram på den israelske hærs radiokanal har kastet en bidsk værdidebat af sig og ført til, at radioens direktør er kaldt til tjenstlig samtale hos Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman (billedetI, fra det ultranationalistiske parti Israel Vort Hjem.
Et bogprogram på den israelske hærs radiokanal har kastet en bidsk værdidebat af sig og ført til, at radioens direktør er kaldt til tjenstlig samtale hos Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman (billedetI, fra det ultranationalistiske parti Israel Vort Hjem. Foto: Amir Cohen/Reuters.

Et radioprogram om nationale litterære klassikere lyder ikke umiddelbart som et højpotent konfliktmateriale. Ikke desto mindre har netop et bogprogram på den israelske hærs radiokanal kastet en bidsk værdidebat af sig og ført til, at radioens direktør er kaldt til tjenstlig samtale hos Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, fra det ultranationalistiske parti Israel Vort Hjem.

Debatten brød ud, efter at hærens radiokanal havde sendt et program om den palæstinensiske digter Mahmoud Darwish (1941-2008) i forbindelse med en programserie om bøger, der har formet Israel. Darwish bliver ofte beskrevet som palæstinensernes nationalpoet og har skrevet en stor mængde tekster med palæstinensernes ønske om uafhængighed som et gennemgående tema.

Men en så israelkritisk forfatter hører ingen steder hjemme i en programserie om formative bøger for staten Israel, mener Lieberman:

”Darwish, der i sine digte har opfordret til at fordrive det jødiske folk fra den israelske stat, og som skrev, at ’mine besætteres kød vil blive min føde’, kan ikke være en del af et program om det israelske narrativ. Ud fra sådan en logik kan hele arven efter mufti al-Husseini (antisemitisk stormufti over Jerusalem i 1920’erne og 1930’erne, red.) eller den litterære værdi af ’Mein Kampf’ også blive inkluderet,” siger Lieberman ifølge det amerikansk-jødiske medie Forward .

Forsvarsministerens kritik bliver bakket op af den højreorienterede kulturminister Miri Regev fra Likud-partiet.

”En offentligt støttet radiostation under forsvarsministeriet må ikke have lov til at fremhæve og glorificere et anti-israelsk narrativ,” siger hun ifølge netmediet Times of Israel .

Dermed lægger kritikken af radioprogrammet sig i forlængelse af en større værdikamp, den nuværende regering har ført, siden den kom til magten sidste år. Det er en kamp, der blandt andet har udspillet sig i forhold til, hvilke bøger der skal på skolernes pensum, hvilken kunst staten skal støtte, og hvad der skal stå i skolernes samfundsfagsbøger om, hvad det vil sige at være israeler.

Værdikampen handler grundlæggende om at gøre samfundet mere patriotisk og jødisk, hvilket ifølge kritikerne, der især findes på venstrefløjen, sker på bekostning af Israels demokratiske værdier.

Det er især Liebermans sammenligning af Darwishs bøger med Adolf Hitlers ”Mein Kampf”, der har vakt forargelse blandt palæstinensere.

”Vi har hele tiden vidst, at forsvarsministeren var racistisk, voldelig og hallucinerende,” siger politikeren Ahmad Tibi fra det primært arabiske parti Fælleslisten til avisen Haaretz og tilføjer, at med sammenligningen af Hitler og Darwish udstiller Lieberman, at han også er ignorant.

Ifølge Ghassan Khatib, vicepræsident for det palæstinensiske Birzeit Universitet tæt ved Ramallah, er det oplagt at inddrage Darwish i et radioprogram om vigtige, litterære tekster for Israel. For digteren har netop spillet en afgørende rolle for Israel, da han formåede at præsentere det palæstinensiske narrativ på en både menneskelig og kunstnerisk måde.

”Jeg tror ikke, at han (Lieberman, red.) nogensinde har læst Mahmoud Darwish,” siger Ghassan Khatib tilThe New York Times .

Med sin kritik af radioprogrammet har forsvarsministeren ikke blot lagt sig ud med palæstinensere, men også med menneskeretsorganisationer i Israel. De ser det som et brud på pressefriheden, at kanalchefen bliver kaldt til samtale på grund af programmet.

”Det er en alvorlig og upassende indblanding fra politisk side i et medie,” lyder det fra Forbundet for Borgerrettigheder ifølge Haaretz.

For selvom kanalen hører under den israelske hær, er den stadig ”en vigtig del af de frie medier i Israel”.

På samme måde understregerHærens Radio i en officiel kommentar, at dens mål med programserien har været at berige og engagere læserne på forskellige måder.

”Vi mener, at akademisk frihed forpligter os til at præsentere vores lyttere for et væld af forskellige idéer,” lyder det fra radiostationen ifølge Times of Israel.