Prøv avisen

En katastrofe for Stillehavets øer

Flodbølgen vil især ramme de små øer i Stillehavet, lyder vurderingen fra Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp

Broer, veje og bygninger styrtede sammen, da en flodbølge på 10 meter kom væltende ind over dele af Japan. Senere bredte bølgen sig til Stillehavets små øer samt Indonesien og Filippinerne. Først på aftenen i går var der stadig intet samlet overblik over antallet af tabte menneskeliv og materielle ødelæggelser.

Herhjemme følger de to store nødhjælpsorganisationer Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp udviklingen:

"I Japan er de så vant til jordskælv. Det vil ramme hårdt materielt, men japanerne er fantastisk dygtige til at organisere en indsats omkring lige præcis jordskælv og tsunami. Det er især de små østater i Stillehavet, der er truet," siger katastrofechef i Dansk Røde Kors Birgitte Ebbesen.

Folkekirkens Nødhjælp holder sogneindsamling i morgen og er parat til at lade en del af midlerne fra indsamlingen gå til ofrene for flodbølgen, hvis de fattigste lande i stillehavsregionen bliver ramt:

"Vi er allerede i kontakt med vores samarbejdspartnere i ACT Alliancen i de fattige lande i stillehavsområdet, der kan blive ramt af tsunamien, så vi straks kan sætte ind med hjælp," fastslår generalsekretær Henrik Stubkjær i en pressemeddelelse.

Birgitte Ebbesen fra Dansk Røde Kors forklarer, at det i tilfælde af en tsunami gælder om at flygte til de højeste punkter. Men mange af de små østater i Stillehavet ligger kun få meter over havoverfladen.

"Det kan blive meget alvorligt. Samlet set bor der millioner af mennesker i de her lande, og jeg vil tro, at mindst hundredetusinde bliver direkte berørt af bølgerne. Hvor vil du flygte hen, hvis din ø kun er nogle få kvadratkilometer stor? Bølgerne kommer med en enorm fart. Det er som at blive ramt af et tog. De må bare holde fast," siger Birgitte Ebbesen.

Hun frygter blandt andet for øriget Tuvolu og Cook Islands, hvor mange har huse og landbrugsjord ud til kysterne.

Birgitte Ebbesen fremhæver, at en del af de midler, der blev indsamlet efter den store tsunami i 2004, blev brugt til at udbygge lokale varslingssystemer:

"Det system, der er opbygget, skal nu stå sin prøve. I de små lokalsamfund er nøglepersoner som lærere og borgmestre instrueret i at varsle befolkningen, så de kan søge op i højderne. Samtidig skal de sørge for at få den mest sårbare del af befolkningen evakueret," fortæller Birgitte Ebbesen.

Allerede nu tør Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp dog konkludere, at flodbølgen formentlig ikke medfører så omfattende skader, som det var tilfældet i 2004, da tsunamien i Det Indiske Ocean kostede en kvart million mennesker livet.

"Dengang var der tale om en ekstrem flodbølge, som kom uden varsel," forklarer humanitær rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp Kristian Pedersen.

Birgitte Ebbesen deler vurderingen:

"Dagens hændelser er en potentiel katastrofe for de små øer, men ødelæggelserne bliver ikke lige så store som i 2004. Siden dengang har mange lande forbedret både deres kystsikring og varslingssystemer."

soendergaard@k.dk