Talrige EU-borgere risikerer at blive smidt ud efter Brexit

Den britiske regering siger klart, at hvis EU-borgere ikke søger om opholdstilladelse, risikerer de at måtte forlade landet efter Brexit. Græsrodsorganisation frygter, at hundredtusinder af mennesker ufrivilligt kan komme i klemme

Alle EU-borgere, som ikke tidligere har fået dobbelt statsborgerskab, skal efter det planlagte britiske farvel fra EU den 31. oktober søge om opholdstilladelse inden udgangen af 2020. Arkivfoto fra Brexit-demonstration i London, september 2019.
Alle EU-borgere, som ikke tidligere har fået dobbelt statsborgerskab, skal efter det planlagte britiske farvel fra EU den 31. oktober søge om opholdstilladelse inden udgangen af 2020. Arkivfoto fra Brexit-demonstration i London, september 2019. Foto: Kevin Coombs/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tusinder af borgere fra andre EU-lande har levet årtier i Storbritannien, og mange tror, at alt er i den skønneste orden. Men efter Brexit er det ikke nok at have været en god arbejdsom borger, som har betalt sin skat.

Alle EU-borgere, som ikke tidligere har fået dobbelt statsborgerskab, skal efter det planlagte britiske farvel fra EU den 31. oktober søge om opholdstilladelse inden udgangen af 2020. Selvom den britiske regering har lovet, at nuværende EU-borgere har lov til at blive i landet, hvilket også er bekræftet igen i den Brexit-aftale, premierminister Boris Johnson blev enig med EU om torsdag, skal EU-borgere alligevel søge om opholdstilladelse. Bliver aftalen vedtaget, er fristen i sommeren 2021. Forlader briterne EU uden en aftale, er fristen allerede med udgangen af 2020.

”Hvis EU-borgere ikke har registreret sig inden fristen og uden at have en god begrundelse, så gælder immigrationsreglerne,” siger Brandon Lewis, den konservative minister med ansvar for grænsesikkerhed, til den tyske avis Die Welt, og tilføjer, at det i princippet betyder, at de risikerer at blive udvist.

Men det strider ifølge den britisk-bosatte tysker Maike Bohn imod de løfter, der blev givet op til folkeafstemningen om Brexit i 2016, hvor de over tre millioner EU-borgere i Storbritannien ikke havde stemmeret.

”Vi blev lovet, at der ikke ville ske ændringer for de EU-borgere, som allerede var i landet, og at vi ikke vil blive behandlet dårligere efter Brexit,” fortæller hun på et møde for udenrigskorrespondenter i London.

Maike Bohn er medstifter af organisationen ”De 3 Millioner”, som taler på vegne af de EU-borgere, som bor og lever i Storbritannien. De kritiserer, at løftet er blevet erstattet af et program, hvor EU-borgere, som har været mindst fem år i Storbritannien, kan søge om opholdstilladelse – og har de været i landet mindre end fem år, så må de søge om midlertidig opholdstilladelse.

Mere end halvanden million personer har allerede været igennem processen, og alene i september kom der endnu en halv million ansøgninger. Men det efterlader stadig en stor gruppe, som ikke har søgt.

”Vi frygter, at mange ikke vil ansøge, fordi de tror, at alt er i den skønneste orden, og så vil de miste deres ret til at være her. Men vi ser også en uvilje hos den britiske regering til at gå ind i debatten med os og andre. Vi har siden den nye regering kom til i sommer, oplevet en mere aggressiv tone, også blandt embedsmænd,” siger Maike Bohn, der understreger, at kampagnen ikke handler om at være for eller imod Brexit, men om retten til at bo i det land, som mange EU-borgere har kaldt deres hjem i mange år.

En ny undersøgelse fra universitetet i Helsinki viser, at også de anslået 92.000 personer fra de nordiske lande nu føler sig mindre hjemme i Storbritannien.

”Brexit har gjort det klart for nordboere, at de er indvandrere, hvilket de ikke tidligere har set sig selv som. Nogle har boet i Storbritannien i årtier, men nu er der pludselig kommet en skillemur, hvorfor mange har indset, at de alligevel ikke er velkomne,” konkluderer den finske sociolog Saara Koikkalainen i en pressemeddelelse.

Hun peger videre på, at Brexit kan være et giftigt emne for folk fra Norden, der er britisk gift.

”Måske har dine svigerforældre stemt for Brexit. Det kan være vældigt ubehageligt, når end ikke dine egne familiemedlemmer forstår, at det også rammer dig personligt,” påpeger Saara Koikkalainen.

”Vi står her med en overvældende følelse af, at vi bliver behandlet uretfærdigt, at vi bliver brugt som en brik i Brexit-forhandlingerne, og det er moralsk forkert,” siger franske Nicholas Hatton, der også er medlem af ”De 3 millioner”.

”Jeg har boet her i 23 år, men det er ligegyldigt, hvor længe du har boet her. Reelt bliver vi tvunget til at søge om at blive boende i vort eget hjem,” siger Nicholas Hatton, som ikke kun sender kritik mod den britiske regering, men også mod Bruxelles.

”EU har sagt, at de ikke vil lave delaftaler,” siger han med henvisning til, at EU’s chefforhandler Michel Barnier har afvist at lave en selvstændig aftale om EU-borgere i Storbritannien og om briter i andre EU-lande.