Prøv avisen

En ny verdensorden på Uafhængighedspladsen

Hvor barrikaderne på Uafhængighedspladsen i Kijev før var ment som beskyttelse imod sikkerhedsstyrkerne, er de nu indhyllet i blomster til minde om de mennesker, der døde under opstanden i Ukraines hovedstad. – Foto: Kristian Foss Brandt.

Selvom butikkerne igen holder åbent, og hverdagen er begyndt i Ukraines hovedstad, Kijev, breder usikkerheden sig blandt byens borgere

På det majestætiske Hotel Ukraina, der troner ved Uafhængighedspladsen (Maidan) i det centrale Kijev, mødes ukrainske eksperter for at tale om konflikten på Krim, der i løbet af denne uge er gået fra at være en politisk krise til en militær krise. Det ukrainske folk bliver nødt til at indse, at landet reelt er i en krigstilstand, og at den nationale sikkerhed er truet, fortæller diplomaten Vasyl Filiptjul, der er tidligere talsmand for det ukrainske udenrigsministerium.

Først og fremmest må Ukraine og verden være stærk og frygtløs over for den nye trussel. Rusland tror, at Ukraine er svagt, at man kan træde på landet, og at verden er bange. Men det er ikke sandt. Vi må demonstrere, at Ukraine er stærkt, og at verden ikke er svag, og så vil Ruslands militære aggressioner bliver straffet, siger Vasyl Filiptjul til de fremmødte pressefolk og deltagere.

Mens politikerne står i kø for at fordømme Rusland og har besluttet at iværksætte en evakuering af ukrainere på Krim, forsøger borgerne i Kijev at tilpasse sig den nye verdensorden. De tidligere afgørende målsætninger som at komme af med de gamle politikere og udrydde korruption har måttet vige pladsen for truslen fra Rusland om at splitte Ukraine.

LÆS OGSÅ: Opfører Vesten sig dobbeltmoralsk overfor Rusland?

Folket er stadig til stede på Uafhængighedspladsen. Men hvor barrikaderne og murbrokkerne før var ment som beskyttelse imod sikkerhedsstyrkerne, er de nu indhyllet i blomster, forvandlet til mindesmærker med billeder af de døde fra revolutionen. Uniformerede mænd står stadig og varmer sig ved olietønderne, og der bliver fortsat holdt taler på scenen foran de tilhørende. Selvom folk ikke er helt enige om det overordnede mål for landets fremtid, er de dog enige om én ting: Sceneriet vil bestå indtil præsidentvalget den 25. maj, fortæller Dmytro Nahorniak, der er iklædt uniform og bærer en blå baret.

Vi vil stå her, indtil der bliver stabilitet og orden i landet. Hvis vi forlader det her sted, hvad vil så blive det næste? Russiske styrker er på Krim. De kan også intervenere i det østlige Ukraine. Og selvforsvarsenhederne her fra pladsen er nu trådt ind i nationalgarden. Vi bliver nødt til at stå fast her for at vise vores tillid til vores soldater, siger han.

Det er Oleksandr Hourk enig i. Han har også fulgt begivenhederne på pladsen fra dag ét og er tilfreds med, hvad pladsen symboliserer. Især nu, hvor landet står over for en splittelse og en fjende udefra, fortæller han.

Som Kijev-borger forstyrrer pladsen mig ikke. Det er værre for mig, at regeringen reagerer langsomt på udfordringerne udefra. Russerne er begyndt at angribe os, og vores soldater og ukrainere på Krim står alene tilbage med deres problemer, siger Oleksandr Hourk.

Selvom Kijev-borgerne indtil nu har kunnet leve i fred, mærker man nu også usikkerheden og tvivlen omkring landets fremtid, fortæller Maria, der besøger pladsen for første gang med sin søn.

Vi er så bange for, at russerne kan komme til Kijev. Jeg har to sønner og ønsker ingen krig, siger Maria.