Kampagne skal standse vold mod kvinder

FN indledte i går en ”orange” kampagne mod voldtægter i anledning af den internationale dag mod vold mod kvinder. I EU, herunder i Danmark, bliver hver tredje kvinde mindst en gang i sit liv udsat for fysisk og/eller seksuel vold

Tusinder af franske kvinder – og mænd – gik i lørdags på gaden i Paris og andre byer, for som de skrev på deres lilla skilte, har fået nok af voldtægter og drab på kvinder. – Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix.
Tusinder af franske kvinder – og mænd – gik i lørdags på gaden i Paris og andre byer, for som de skrev på deres lilla skilte, har fået nok af voldtægter og drab på kvinder. – Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix.

I Frankrig har store demonstrationer længe været nærmest ensbetydende med oprørsbevægelsen de gule veste, men titusinder af franske kvinder satte i weekenden deres helt egen dagsorden. I 30 protestmarcher over hele landet rettede de fokus på volden mod kvinder forud for FN’s internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder, der blev markeret i går.

I gennemsnit bliver en kvinde slået ihjel hver tredje dag i Frankrig som resultat af vold i hjemmet. Indtil nu er mindst 116 kvinder blevet dræbt i år af deres nuværende eller tidligere partner skriver det franske nyhedsbureau AFP. Sidste år var det 121.

”Slå ned på tavsheden, ikke kvinderne,” stod der på en af plakaterne ifølge den franske nyhedsstation France24. ”Ned med patriarkatet,” på en anden.

Den franske regering fremlagde i går en handlingsplan for, hvordan antallet af drab på kvinder kan nedbringes. Blandt andet vil man inddrage eventuelle våben fra voldelige partnere.

Drabene er den yderste konsekvens af den vold, der finder sted mod kvinder i Europa og resten af verden. Hvert andet drab på en kvinde bliver begået af deres partner eller et medlem i deres nærmeste familie, mens det samme kun gør sig gældende for et drab ud af 20 på mænd. Forud er ofte gået langvarige voldelige forhold med fysiske, psykiske og måske seksuelle overgreb.

”Det er sjældent, at der ikke er gået et voldeligt forløb forud for et kvindedrab,” siger Mette Marie Yde, leder af afdelingen for Kommunikation og Viden under kvindeorganisationen Danner.

I Europa bliver hver tredje kvinde udsat for vold mindst én gang i løbet af livet. Det kan være tæsk og anden fysisk vold, eller det kan være seksuel vold. Den seneste EU-undersøgelse af alle medlemslande fra 2014 viser, at 1 ud af 20 kvinder over 15 år er blevet voldtaget. Det svarer til omkring ni millioner kvinder. Dobbelt så mange – 1 ud af 10 kvinder – har været udsat for en eller anden form for seksuelle overgreb.

Netop voldtægter er temaet for dette års indsats for afskaffelse og forebyggelse af alle former for vold mod kvinder og piger. I forbindelse med den internationale dag for vold mod kvinder lancerede FN i går kampagnen ”Gør verden orange: Ligestillingsgenerationen tager kampen op mod voldtægt”.

”Seksuel vold mod kvinder og piger har rod i århundreder med mandlig dominans. Vi må ikke glemme, at den mangel på ligestilling, der nærer voldtægtskulturen, i bund og grund er et spørgsmål om ubalance i magt,” siger António Guterres, FN’s generalsekretær, i en kommentar til kampagnen, som løber frem til den 10. december, FN’s Menneskerettighedsdag.

Mette Marie Yde fra Danner peger på, at mange af de underliggende årsager, der fører til vold mod kvinder, er de samme uanset, om den foregår i Danmark, Frankrig eller den øvrige verden. Det er, som Guterres er inde på, et spørgsmål om, hvor patriarkalsk et samfund er.

”Jo større accepten er af de normer, der tilsiger, at mænd har mere magt end kvinder, des større er risikoen for vold – hvis mændene synes, at de har en ret til at være dominerende,” siger hun.

Årsagerne til vold spænder fra det enkelte menneske og dets forhold til andre til de samfundsmæssige strukturer og normer – og er som regel en kombination af alle niveauer. Men givet er det, at volden rammer i alle sociale lag og typer af familie.

”Vi kan se fra vores krisecentre, hvor bredt den rammer. Det er den syriske kvinde, der lige er kommet til Danmark, til dommeren i landsretten. Vi har haft dem allesammen boende,” siger Mette Marie Yde.

En af de væsentligste ting, man kan gøre for at bekæmpe volden mod kvinder, er at bryde det tabu, som volden er omfattet af, siger hun. Gøre, som blandt andet de franske kvinder og protestere højlydt.

”Vold er et enormt tabu i alle lande. Faktisk kan det være større i et velstående, demokratisk land, fordi det føles endnu mere uforståeligt og skamfuldt der. Så det er helt afgørende, at vi taler om det, og at vi lovgiver om det, så det står helt klart, at det ikke er noget, vi vil acceptere som samfund,” siger hun.