Nobelpris-modtageres kamp mod seksuel vold rammer en nerve i disse MeToo-tider

Årets populære valg til Nobels Fredspris reflekterer MeToo-bevægelsen og en voksende bevidsthed om seksuel vold

Jan Egelund, generalsekretær i Norsk Flygtningehjælp, siger, at Mukwege og Murad har været med til at sætte spotlys på ”et grusomt krigsvåben”. Nu er der brug for, at de ansvarlige for overgrebene bliver sat til ansvar, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.
Jan Egelund, generalsekretær i Norsk Flygtningehjælp, siger, at Mukwege og Murad har været med til at sætte spotlys på ”et grusomt krigsvåben”. Nu er der brug for, at de ansvarlige for overgrebene bliver sat til ansvar, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad. Foto: Ritzau Scanpix.

Sjældent har tildelingen af fredsprisen fra Den Norske Nobelkomité givet så anerkendende og global genlyd som med dette års modtagere. Valget af Denis Mukwege og Nadia Murad for deres kamp mod voldtægt og anden seksuel vold som våben ser ud til at have ramt en nerve i disse MeToo-tider og bliver modtaget med glæde og tilfredshed overalt, fra officielle repræsentanter til debatten på de sociale medier.

”Det vil være svært at finde nogen, der synes, det er et dårligt valg,” siger Dan Smith, leder af Sipri, det internationale fredsforskningsinstitut i Stockholm:

”Jeg mener, at det kan ses som krig og fred-udgaven af MeToo-bevægelsen. Det er en pris af vor tid, og de to har gjort et fantastisk arbejde og fortjener at blive hædret.”

Da formanden for Nobelkomitéen, Berit Reiss-Anderson i går blev spurgt på pressemødet, om der var en sammenhæng, svarede hun, at ”MeToo og krigsforbrydelser er ikke helt det samme. Men de har det til fælles, at det er vigtigt at få øje på kvinders lidelser, at se overgrebene. Og for at opnå det, er det vigtigt, at kvinder overkommer tanken om skam og taler højt.”

Dan Smith siger, at voldtægt som våben er en ”speciel ond og uacceptabel forbrydelse” som langsomt er kommet frem i lyset:

”Vi taler nu om dage mere åbent og frit om voldtægt og andre sexforbrydelser i alle dele af samfundet, så årets pris reflekterer vores voksende bevidsthed om det forfærdelige problem.”

Fra EU-præsident Donald Tusk, som har ”den dybeste respekt” for pristagernes ”mod, medfølelse og medmenneskelighed” til den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der kalder det ”et klogt og rigtigt valg”, lød der i går lutter lovord. På de sociale medier var de dog ofte parret med lettelse over, hvem prisen ikke gik til.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var på forhånd blandt bookmakernes favoritter, og den republikanske senator, Lindsey Graham, erklærede i torsdags, med et stort smil til det kulørte medie TMZ, at ”hvis Donald Trump får fredsprisen, så vil venstreorienterede over hele verden, hoppe ud fra bygninger.”

I går erklærede mange sig da også begejstrede over, at prisen gik præsidentens næse forbi.

”Hvor er det sødt-ironisk, at nobelpris-tagerne kæmper mod seksuel vold, mens du troede, at du havde en chance,” hed det i en typisk kommentar til præsident Trump på Twitter fra en britisk bruger, Judith Blair.

Også pave Frans var blandt favoritterne, men hos den katolske internationale fredsorganisation, Pax Christi, er der ingen sure miner.

”Vi hylder, hvad Denis Mukwege og Nadia Murad har opnået, og ser deres arbejde som et udtryk for netop den ægte fredsånd, som verden har så hårdt brug for,” siger generalsekretær Greet Vanaerschot til Kristeligt Dagblad i en mail.

”Vi håber meget, at prisen vil betyde, at der bliver sat endnu mere ind for at forhindre og forebygge.”

Der var også blevet gættet på, om prisen ville gå til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, enten sammen med præsident Trump eller den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in.

”Jeg var overrasket over, at så mange mente, at de var seriøse kandidater,” siger Dan Smith fra Sipri.

”Donald Trump har trukket USA ud af én våbenaftale (med Iran, red.) og har signaleret, at han vil trække sig fra Paris-aftalen, som jeg anser for at være en af de vigtigste fredsaftaler i nyere tid. Så det havde ikke været passende at give den til ham. Og selvom der har været et gennembrud på den koreanske halvø, så har vi set det før. Det går fremad, men er stadig tidlige dage,” siger han.

Jan Egelund, generalsekretær i Norsk Flygtningehjælp, siger, at Mukwege og Murad har været med til at sætte spotlys på ”et grusomt krigsvåben”. Nu er der brug for, at de ansvarlige for overgrebene bliver sat til ansvar, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.