Fredspris skal gavne kvinderne

Denis Mukwege har behandlet op mod 40.000 kvinder for lemlæstelse efter massevoldtægt

Denis Mukwege – modtager af Nobels Fredspris. –
Denis Mukwege – modtager af Nobels Fredspris. – . Foto: Ritzau Scanpix.

Det er sigende, at den congolesiske gynækolog Denis Mukwege stod midt i sit arbejde på en operationsstue i den østlige del af DRCongo, da han i går fik beskeden om, at han er den ene af årets to modtagere af Nobels Fredspris. Denis Mukwege har i årtier arbejdet utrætteligt med at behandle kvinder, der har været udsat for massevoldtægt, på Panzihospitalet i landsbyen Bukavu – det skønnes, at han har behandlet mellem 30.000 og 40.000 kvinder.

”Jeg var ved at operere, da jeg hørte folk begynde at græde. Det var så, så overraskende,” sagde den 63-årige læge ifølge den britiske nyhedsstation BBC Africa i en kort samtale med den norske nobelpriskomité.

”Jeg kan se i ansigterne på mange kvinder, at de er lykkelige over at blive anerkendt. Dette er virkelig så rørende,” sagde han.

Denis Mukwege grundlagde hospitalet Bukavu i 1999 under de blodige borgerkrige i det østlige Congo. Hospitalet blev et helle og et livsreddende paradis i et krigshelvede, hvor børnesoldater lærte, at voldtægt og vold mod kvinder er et vigtigt strategisk våben. Han har lagt sig ud med den congolesiske regering og har måttet arbejde under beskyttelse af FN-soldater. I 2012 blev han udsat for et mordforsøg.

I et interview med Kristeligt Dagblad i 2015 forklarede Denis Mukwege, hvor grusomme massevoldtægter er.

”Når voldtægt bliver brugt som krigsvåben, er det ikke alene kvinder, det går ud over. Det er hele menneskeheden, der bliver ramt. Voldtægt er ikke udelukkende et problem for kvinder. Det er et problem for al medmenneskelighed. Derfor må mændene stå frem og sige fra,” sagde han.

Også i 2015 var han indstillet til Nobels Fredspris. Dengang sagde han om muligheden af at få prisen:

”En pris har kun betydning, hvis den kan gøre en forskel for kvinderne her i Congo. Hvis en pris kan få verden til at forstå, hvad der sker for kvinder, forstå, at kvinder fortjener fred, lighed og respekt, så er det en vigtig pris.”

Læs interview med Denis Mukwege på