Ny rapport: Engelsk kirke bør oprette fond på knap 9 milliarder for ”moralske synder” med slavehandel

Sidste år besluttede Church of England at rejse 100 millioner pund for at kompensere for fortidens slavehandel. Men det beløb er slet ikke stort nok, fastslår ny rapport

Det er umuligt at sætte et beløb på, hvor meget Church of England bør betale for sin fortid med slavehandel, lyder det i en rapport, men ekspertgruppe foreslår, at kirken indbetaler 1 milliard pund til en fond. Her ses Justin Welby, ærkebiskop i Canterbury og leder af statskirken i England.
Det er umuligt at sætte et beløb på, hvor meget Church of England bør betale for sin fortid med slavehandel, lyder det i en rapport, men ekspertgruppe foreslår, at kirken indbetaler 1 milliard pund til en fond. Her ses Justin Welby, ærkebiskop i Canterbury og leder af statskirken i England. . Foto: Gregorio Borgia/AP/Ritzau Scanpix.

Den engelske statskirke, Church of England, håber at rejse 1 milliard pund, svarende til knap 9 milliarder danske kroner, for at tage ansvar for sine "moralske synder" i forbindelse med fortidens slaveindustri. Det skriver The Guardian

Sidste år besluttede den engelske statskirke at kigge sit fortidige forhold til slaveindustrien efter i sømmene i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen, som satte fokus på diskrimination af sorte mennesker. 

Det fik kirken til at oprette en fond, der skulle støtte organisationer og virksomheder, som arbejder for at fremme levevilkårene for sorte mennesker i Storbritannien. Men i første omgang med et noget mindre beløb end 9 milliarder kroner. 

Dengang blev det besluttet, at kirken i løbet af ni år skulle betale knap 900 millioner danske kroner til fonden. 

Men i en ny rapport, der er bestilt af kirken, peger en gruppe uafhængige eksperter på, at et beløb på knap 900 millioner danske kroner er "utilstrækkeligt" og "meget småt" set i forhold til de racemæssige uligheder, der er i Storbritannien i dag, og som stammer fra slaveriet. 

Derfor opfordrer eksperterne, som blandt andet består af forskellige professorer og biskopper, at kirken i stedet bør betale knap 9 milliarder danske kroner – og gerne hurtigere end over ni år. 

"Forbrydelser mod menneskeheden med rod i afrikansk slaveri har forårsaget skader, der er så omfattende, at det vil kræve en langstrakt indsats på tværs af generationer at håndtere. Men vi kan starte i dag," står der i rapporten. 

Og det budskab har kirken valgt at tage til sig. 

Ifølge ærkebiskop fra Canterbury og leder af den engelske statskirke Justin Welby er det på tide, at kirken reagerer på sin "skamfulde fortid" med slaveriets "rystende ondskab". 

Men kirken har ikke råd til selv at lægge alle pengene i fonden. Den vil derfor forsøge at rejse donationer fra forskellige fonde, pensionskasser, statslige organisationer og privatpersoner. 

At det lige præcis er blevet til et beløb på knap 9 milliarder danske kroner, som ekspertgruppen i rapporten kræver, er dog en smule tilfældigt. For det er "umuligt at kvantificere" den betydning, slaveindustrien har haft for sorte mennesker i Storbritannien, siger én af eksperterne bag rapporten til BBC. 

Formand for ekspertgruppen og biskop i den engelske by Croydon Rosemarie Mallett understreger ifølge Sky News, at ingen penge fuldstændigt kan afhjælpe "de århundreder lange konsekvenser af afrikansk slaveri, hvis virkninger stadig mærkes rundt om i verden i dag".

"Men implementeringen af ​​anbefalingerne vil vise kirkens forpligtelse til at støtte processen med at hele sårene og virke som retfærdighed for alle dem, der er påvirkede af arven fra slavehandlen," siger hun. 

Church of England har historisk haft støttet det transatlantiske slaveri på flere måder. Det skete blandt andet gennem en fond, der blev oprettet i 1704. Fondens primære formål var at yde økonomisk støtte til fattige præster, men fonden støttede også virksomheden South Sea Company, som fragtede og handlede med afrikanske slaver. Fonden blev desuden finansieret af personer, der på forskellige måder tjente penge på slavehandel. Det skriver Financial Times

I rapporten understreger ekspertgruppen også, at Church of England bør komme med en uforbeholden undskyldning og tage klart afstand fra at have sagt, at sorte mennesker ikke er skabt af Gud, og for at forsøge at ødelægge traditionelle afrikanske trossystemer.