England har fået sin første ateistkirke

To engelske komikere har oprettet en menighed, der mødes i kirken og er fælles om ikke at tro på Gud

Ateistmenigheden The Sunday Assembly holder til i en kirkebygning i London, hvor de er fælles om sang, tale og meditation
Ateistmenigheden The Sunday Assembly holder til i en kirkebygning i London, hvor de er fælles om sang, tale og meditation.

Kan et fællesskab af ateister bruge kirken til at holde, hvad der svarer til en gudtjeneste uden Gud? Det debateres i disse dage i England, hvor den ateistiske menighed, The Sunday Assembly (Søndagsforsamlingen), blev en realitet i starten af året.

Menigheden er den første af sin slags i England og er dannet af komikerne Sanderson Jones og Pippa Evans. De ønskede at have et fællesskab inspireret af den traditionelle kirke men uden at tjene en højere instans.

LÆS OGSÅ: Ateister har svært ved at byde ind på kriser

"Når jeg før i tiden deltog i kirkelige ceremonier, var der en masse, jeg virkelig nød ved det - blandt andet sammenholdet og ritualerne. Men jeg kunne simpelthen ikke forene mig med Gud-delen af det," siger Sanderson Jones til The Guardian.

Til den gudløse gudstjeneste er salmesang erstattet af verdslige rockhits, mens man benytter sig af refleksion og meditation i stedet for bøn.

Og antallet af kirkegængere vidner om, at formen fænger. Andet møde i kirken fik nemlig besøg af over 300 mennesker. Samtidig fik kirken besøg af en gruppe fra byen High Wycombe, som ønskede at få idéer og se, om et lignende arrangement kunne fungere uden for London.

LÆS OGSÅ: Ateister forfølges i mange lande

Men det er ikke alle, der jubler over initiativet. Komikerne er af mange blevet beskyldt for at have etableret kirken som et PR-stunt. Blandt andet af den katolske præst Saviour Grech.

"Det er vigtigt at debatere og tale med ateister. Men at de stifter en kirke som en hvilken som helst anden religiøs trosretning, er at gå for vidt," siger han til The Islington Gazette.

The Sunday Assembly fortsætter indtil videre med at mødes en gang om måneden. Næste møde er den 3. marts efterfulgt af en påskegudstjeneste i april.