England sætter trist europarekord i overdødelighed

Briterne ligger helt i top, når det kommer til overdødelighed som følge af corona. Alligevel kalder premierminister indsatsen for en ”massiv succes”. Den spanske hovedstad Madrid er den hårdest ramte storby i Europa

Set over årets fem første måneder topper England med en overdødelighed på 7,6 procent foran Spanien med 6,7 procent og Skotland med 5,1 procent. Arkivfoto.
Set over årets fem første måneder topper England med en overdødelighed på 7,6 procent foran Spanien med 6,7 procent og Skotland med 5,1 procent. Arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Målt på overdødelighed er England det hårdest ramte land af coronakrisen i Europa, efterfulgt af Spanien og så Skotland.

I det britiske rige har de fire respektive lande ansvaret for sundhedssektoren, og også Wales og Nordirland er blandt de ni europæiske lande, som har registreret en overdødelighed under pandemien. Fordi lande registrerer coronadødsfald på forskellig vis, er overdødeligheden den bedste indikator af, hvor hårdt et land har været ramt. Her sammenlignes antallet af døde med, hvor mange borgere der gennemsnitligt er døde i samme periode over de seneste fem år.

Set over årets fem første måneder topper England med en overdødelighed på 7,6 procent foran Spanien med 6,7 procent og Skotland med 5,1 procent. Til sammenligning er overdødeligheden i samme periode kun 2,3 procent i Sverige – og selvom Frankrig med over 30.000 coronarelaterede dødsfald har tredjeflest dødsfald i Europa, er overdødeligheden kun på 0,2 procent. I Danmark ligger dødeligheden under det normale niveau.

Det fremgår af en opgørelse udarbejdet af det britiske statistiske kontor, Office for National Statistics, som blev offentliggjort i torsdags.

Selvom briterne har været hårdest ramt på nationalt plan, så er de værst ramte byområder den spanske hovedstad, Madrid, samt det nordlige Italien, hvor over-dødeligheden i epicentrene er så høj som 847 procent.

”Selvom ingen af de fire nationer har haft samme overdødelighed som visse lokale regioner i Spanien og Italien, så er overdødeligheden mere udbredt i Storbritannien og Nordirland under pandemien, hvor den omvendt var mere lokal i de fleste andre lande i Vesteuropa. Det betyder, at England har den højeste overdødelighed af alle sammenlignelige europæiske lande,” siger Edward Morgan, der er leder af sundhedsanalyser ved det britiske statistiske kontor i en pressemeddelelse.

Tallene har trukket store overskrifter i Storbritannien, ikke mindst fordi den britiske regering holdt op med at offentliggøre internationale sammenligninger af dødstal den 12. maj, da de britiske dødsfald var i stærk vækst. Argumentet var, at sammenligningerne kunne være misvisende.

Trods nye tal og en udskudt genåbning af samfundet slår premierminister Boris Johnson en positiv tone an.

”Dette land har nu tydeligvis haft en massiv succes ved at reducere antallet af de tragiske dødsfald. Vi har det nu under en form for kontrol. Antallet af dødsfald er meget, meget nedadgående,” sagde premierministeren under et besøg i Yorkshire.

Men selv det traditionelt konservative hoforgan, magasinet Spectator, anlægger en lettere ironisk tilgang til Boris Johnsons reaktion på tallene, og sætter spørgsmålstegn ved, hvad en massiv succes egentlig er. Og onlineavisen The Independent skriver i en leder, at de faldende dødstal ikke kan skjule, at den britiske indsats har været fyldt med åbenlyst fejlagtige beslutninger.

”Det er i bedste fald dårlig stil… at foregive, at dette er en form for triumf, som alle kan lykønske hinanden med, og så give gode gamle Johnson et klap på skulderen. I værste fald er det en fornærmelse mod mindet om de titusinder, der døde unødvendigt i England,” skriver The Independent med henvisning til de nu over 46.000 døde coronaofre.

Regeringen og sundhedsmyndighederne er blevet stærkt kritiseret for, at de for at frigive sengepladser sendte ældre fra sygehuse til plejehjem uden at blive testet for corona. Sundhedsminister Matt Hancock har ifølge avisen The Times blandt andet forsøgt at forklare overdødeligheden med, at briterne generelt har et dårligere helbred end folk i andre europæiske lande.