England vil afskaffe blasfemi-paragraf

Paragraffen er diskriminerende, idet den kun tager hensyn til kristendommen og den anglikanske kirke, lyder det fra tidligere ærkebiskop. Regeringen bakker op om afskaffelse

Den engelske premierminister Gordon Brown vil i samråd med den engelske kirke afskaffe landets blasfemiparagraf, og tidligere ærkebiskop bakker op. -
Den engelske premierminister Gordon Brown vil i samråd med den engelske kirke afskaffe landets blasfemiparagraf, og tidligere ærkebiskop bakker op. -.

Den engelske regering vil med al sandsynlighed afskaffe landets blasfemi-paragraf, fortæller en talsmand for Englands premierminister Gordon Brown.

Medlemmer af parlamentet vil torsdag diskuterer en ændring af den nuværende lovgivning, som vil føre til, at den juridiske beskyttelse af kristendommen afskaffes, skriver telegraph.co.uk.

Beskytter kun kirken
Ændringerne i loven vil dog kun ske i samråd med den anglikanske kirke.
 
- Vi mener,at det er nødvendigt at rådføre os med kirkerne, særligt den anglikanske kirke, inden vi træffer en endelig beslutning, og det er det, vi er i gang med nu, siger Gordon Browns talsmand.

Ærkebiskop underskriver protest
Paragraffen kritiseres for udelukkende at beskytte kristendommen og særligt den anglikanske kirke.
 
Og ønsket om afskaffelse fik et skub fremad, da den tidligere ærkebiskop af Canterbury, Lord Carey, sammen med en række forfattere, komikere og akademikere tirsdag underskrev et brev til den engelske avis Daily Telegraph, hvori de opfordrer til at ophæve loven.

"Gud har ikke brug for loven"
Loven er diskriminerende og giver kristne aktivister mulighed for at skræmme medier, forlæggere og skuespillere, som tager kristendommen under behandling, mener underskriverne.

- De fleste religiøse kommentatorer indtager det synspunkt, at den Almægtige ikke har brug for den "beskyttelse", som sådan en lov giver, hedder det i brevet.

Bamse-sag i Sudan
Brevet kommer i kølvandet på den diplomatiske strid, som opstod, da Sudan fængslede en engelsk skolelærer, som ifølge Sudans myndigheder havde hånet islam.

Læreren Gillian Gibbons blev fængslet efter at have tilladt sine elever at kalde en bamse for Muhammed. Hun blev siden benådet efter voldsomme protester blandt andet fra England.

Ikke brugt i 30 år
En afskaffelse af blasfemi-loven vil dog primært have signalværdi, for loven har ikke været i brug siden 1977, hvor en kvinde sagsøgte avisen Gay Times for at bringe efter sigende blasfemiske digte om Jesus.

Nylige forsøg på at tage paragraffen i brug - såsom den kristne interesseorganisation Christian Voices forsøg på at sagsøge BBC for musicalen "Jerry Springer - The Opera" - er slået fejl.

Lov brugt til forfølgelse
Blasfemi mod kristendommen blev fra 1500-tallet til midten af det 19. århundrede behandlet under Englands domstole.

Blasfemi blev dengang brugt som et retsligt middel til at forfølge ateister og religiøse mindretal.