Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Epsteins ofre vil tvinge prins til at vidne

Den britiske prins Andrew bad i slutningen af november om at blive fritaget for officielle forpligtelser på ubestemt tid på grund af sin forbindelse til den afdøde finansmand Jeffrey Epstein. Prins Andrew er blevet voldsomt kritiseret for et interview på BBC om sin rolle i Epstein-skandalen. (Arkivfoto). Foto: Swen Pfortner/Ritzau Scanpix

Den britiske prins Andrew skal vidne i retten, mener fem kvinder, der anklager den afdøde amerikanske milliardær Jeffrey Epstein for menneskehandel og misbrug.

Den britiske prins Andrew skal tvinges til at vidne i sagen om menneskehandel og seksuelt misbrug af mindreårige mod den afdøde amerikanske milliardær Jeffrey Epstein.

Det mener de fem kvinder, som står bag anklagerne mod Epstein.

Derfor har deres advokat, David Boies, mandag gjort klar til at kunne stævne prins Andrew. Det siger han til det britiske medie BBC.

Ifølge advokaten kan prins Andrew have vigtige informationer om menneskehandlen.

Prinsen har tidligere afvist, at han har set eller fået mistanke om, at der foregik noget mistænkeligt under sine besøg i Jeffrey Epsteins hjem.

- En af de ting, vi har prøvet, er at interviewe prins Andrew og prøve at forstå hans forklaring. Han var en jævnlig gæst (i Epsteins hjem, red.), siger advokat David Boies til BBC.

Han tilføjer, at prinsen derfor "burde" tilbyde sit vidneudsagn og tale om sine oplevelser.

Advokaten har forberedt stævninger i alle fem sager. De kan blive underskrevet af en dommer, når prins Andrew næste gang befinder sig på amerikansk jord.

I det tilfælde vil prinsen kunne komme med indsigelser mod stævningen, hvis ikke han ønsker at vidne.

I Storbritannien har prins Andrew bedt om at blive fritaget for officielle forpligtelser på ubestemt tid på grund af sin forbindelse til Epstein-skandalen.

Epstein tilstod i 2008 at have betalt en mindreårig pige for seksuelle tjenester. Han blev dømt til 13 måneders fængsel ved en omstridt retssag, hvor mange mener, at han slap med en alt for mild dom.

Epstein blev fundet død i sin fængselscelle i august. Det skete, mens han afventede en ny omfattende retssag om menneskehandel og overgreb på mindreårige. Anklagerne kunne have sendt ham i fængsel i op mod 45 år.

Et centralt vidne i sagen, Virginia Giuffre, har anklaget Epstein for at holde hende som sexslave, da hun var blot 17 år.

Hun har fortalt, at Epstein i 2001 bragte hende til Storbritannien for at have samleje med prins Andrew.

Under et interview med BBC mandag uddybede hun anklagerne og bad det britiske folk om at "stå ved hendes side".

Interviewet er optaget inden et nyligt interview med prins Andrew på BBC, hvor han afviser anklagerne fra Virginia Giuffre.

Her fremhævede prinsen, at kvinden har beskyldt ham for at have svedt meget, mens de to dansede sammen.

- Der er et lille problem med sveden, fordi jeg har en besynderlig medicinsk lidelse, som består i, at jeg ikke svedte på det tidspunkt (...) fordi jeg havde fået det, jeg vil beskrive som en overdosis af adrenalin i Falklandskrigen, da jeg blev beskudt. Det var næsten umuligt for mig at svede, sagde han.

Prinsen har også sagt, at han ikke husker at have fået taget et billede, som ellers tilsyneladende viser prinsen stå med armen rundt om hende.

Men den forklaring køber Virginia Giuffre ikke.

- Der er folk, der bliver ved med at finde på latterlige undskyldninger, som at hans arm er forlænget, eller at billedet er redigeret, siger hun til BBC.

- Det er noget vrøvl. Han ved, hvad der skete, og jeg ved, hvad der skete. Og kun én af os fortæller sandheden.

/ritzau/