Prøv avisen

Forældrepar i USA skændes om deres barns køn

En far i Texas anklager sin fraskilte hustru for børnemishandling, fordi hun efter hans mening presser deres fælles syvårige barn, der er født som dreng, til at opfatte sig selv som pige. Deres bitre strid har udløst et politisk ramaskrig i USA

En bitter forældrestrid om et syvårigt barn i delstaten Texas har skabt en ophedet debat om grænserne for samfundets accept af alternative kønsidentiteter. Barnet er biologisk en dreng, men opfatter ifølge moderen, Anne Georgulas, sig selv som pige. Det afviser hendes fraskilte mand, Jeffrey Younger, der siger, at Georgulas presser sønnen til at kalde sig pige og dermed gør sig skyldig i grov børnemishandling.

Sagen har fået massiv bevågenhed i USA, hvor den gradvise normalisering af transkønnethed – det forhold, at en person identificerer sig som et andet køn end det, personen blev født med – rejser et væld af etiske spørgsmål om tilgangen til transkønnede mindreårige. Debatten har blandt andet kredset om, hvorvidt det er forsvarligt at hjælpe transkønnede børn til at begynde fysisk at skifte køn ved eksempelvis at give dem pubertetsbremsende hormoner.

Jeffrey Younger har fremmet sin sag via en onlinekampagne og rejst hundredtusinder af kroner til kampen for at ”befri” sin søn. Adskillige konservative nyhedsmedier har taget sagen op og hævder, at Anne Georgulas agter at ”lemlæste” eller ”kemisk kastrere” barnet, mens liberale medier indvender, at moderen blot støtter barnets ”sociale overgang” til pige ved blandt andet at lade dette vælge et feminint navn og gå i pigetøj.

En dommer afgjorde i sidste uge, at Jeffrey Younger og Anne Georgulas skal dele forældremyndigheden, og at faderen trods moderens anmodning ikke er forpligtet til at behandle barnet som en pige. Dommeren betonede samtidig, at Georgulas ikke har forsøgt at ændre barnets køn fysisk, og at beslutninger om medicinske indgreb skal træffes af begge forældre.

Dommen har dog ikke gydet olie på de oprørte vande. Texas’ lokale myndigheder er gået ind i sagen, og delstatens justitsminister, Ken Paxton, har beordret en efterforskning af anklagerne om børnemishandling mod Anne Georgulas.

Sagen er også nået hele vejen til Washington. Den konservative senator Ted Cruz, der er valgt i Texas, kalder den ”rædselsvækkende og tragisk”. Et syvårigt barn ”har ikke modenheden” til at ændre køn, skriver han på Twitter. Præsident Donald Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., er enig.

”Det er børnemishandling. Folk er nødt til at begynde at sige fra over for dette vrøvl. Nok er nok,” skriver han på Twitter.

Ifølge Jeffrey Youngers blog begyndte striden, da barnet fyldte tre år og udtrykte ønske om at være en pige. Forældrene var allerede på det tidspunkt fraskilte, og moderen fik barnet til samtale hos en terapeut, der stillede diagnosen kønsdysfori – uoverensstemmelse mellem det ved fødslen tildelte køn og det oplevede køn. Jeffrey Younger hævdede, at Anne Georgulas pressede barnet til at bede om at blive tiltalt som en pige, og at barnet i hans selskab tydeligt foretrækker at blive behandlet som en dreng.

I fjor bad Anne Georgulas en dommer om at ændre forældremyndighedsaftalen, så Younger ville være forpligtet til at tiltale barnet med et pigenavn og feminine pronomer både privat og offentligt. Younger svarede igen ved at kræve fuld forældremyndighed. I et interview med den konservative podcast The Luke Macias Show beskylder han sin ekskone for at krænke barnet.

”Det er ikke bare følelsesmæssig mishandling. Det er den mest grundlæggende form for seksuel mishandling: at rode med en sårbar drengs seksuelle identitet,” siger han.

Anne Georgulas, der er børnelæge, har sagt, at hun vil overveje pubertetsbremsende hormoner på et senere tidspunkt, men at dette i givet fald vil ske i samråd med faderen. Eksperter understreger, at et syvårigt transkønnet barn ifølge alle lægelige retningslinjer stadig er flere år fra nogen form for køns-hormonbehandling eller operation.

”Mange mennesker formoder fejlagtigt, at prepubertære transkønnede eller kønsmangfoldige børn vil blive behandlet medicinsk. Den eneste behandling for mindre børn er bekræftelse og accept af den, de er,” siger Katherine Kuvalanka, der er professor i socialt arbejde på Miami University i Ohio, til avisen The Washington Post.