Hvordan har Kinas corona-strategi fungeret hidtil?
Den har fungeret ganske godt, eftersom det er lykkedes Kina som stort set det eneste land i verden at holde coronasmitten nede på et absolut minimum. Det registrerede antal smittede i Kina blev mandag opgjort til 161 – heraf 101 med lokalt overført smitte ud af en befolkning på 1,44 milliarder.
Kina kører en nul-covid-strategi, hvor målet er helt og aldeles at udrydde coronavirus. Derfor rykker myndighederne ud hver eneste gang, der bare viser sig at være et enkelt smittetilfælde i for eksempel et boligkvarter. Hele området bliver afspærret, og så får folk besked på at blive hjemme, indtil de er blevet testet. Derudover er kinesernes smitteopsporing særdeles effektiv, fordi folk skal registrere sig via deres mobiltelefon i både butikker, restauranter og hvor de ellers færdes. Trods de skrappe restriktioner blev der lige før nytår registreret 1151 smittede på blot en uge – det største antal siden epidemiens start i Wuhan for to år siden. Langt de fleste i Xian, som er centrum for den globalt set dog forholdsvis lave smitte med delta-varianten, der menes at være kommet til byen via et passagerfly fra Pakistan.
Hvor længe vil Kina som det eneste land i verden fastholde en så kontroversiel politik?
Så længe der stadig bliver registreret smitte i Kina, vil styret givetvis holde fast, især nu da Vinter-OL venter lige om hjørnet. For præsident Xi Jinping er denne store internationale sportsbegivenhed et prestigeprojekt, og der må ikke komme noget i vejen for, at det bliver en succes.
Som smitteudbruddet i Xian har vist, kan det hurtigt løbe løbsk, blandt andet fordi kineserne generelt bor meget tæt i storbyerne. Det var også baggrunden for, at millionbyen blev lukket helt ned den 23. december i et forsøg på at få inddæmmet smitten. Det viste sig dog at være lidt for sent, og derfor vil 26 personer fra sundhedsmyndighederne blive straffet for ikke at have udvist rettidig omhu.
Flere lande har udtrykt bekymring ved at afholde Vinter-OL i Beijing om blot en måned, men er der reel grund til at være bekymret?
Med en så restriktiv politik med inddæmning af selv det mindste udbrud af smitte, er det svært at se, hvordan situationen skulle komme helt ud af kontrol, som det indimellem har været tilfældet i såvel USA som Europa. Kina har indtil nu officielt været forskånet for omikron-varianten, og hvis den får fat, kan det ændre billedet markant.
For selvom Kina er lukket land for de fleste, kommer der stadig tilrejsende, som underkastes strenge test- og karantænekrav. Sandsynligheden for, at smitten skulle kunne sprede sig til Beijing, er begrænset, da netop hovedstaden har nogle af de skrappeste indrejseregler i hele Kina. Så meget skal gå galt, hvis ikke Vinter-OL starter som planlagt den 4. februar.
Andre lande siger, at det er en virussygdom, vi må lære at leve med. Vinder den holdning ikke gehør i Kina?
Der har faktisk været et par anerkendte kinesiske eksperter fremme med det synspunkt, blandt andre videnskabsmanden Zhang Wenhong, der mente, man skulle droppe nul-covid-strategien. Han fik hurtigt lukket munden, for man taler ikke partitoppen midt imod. En højtstående embedsmand i sundhedsministeriet, Gao Fu, var lidt mere forsigtig. Han mente, at når 85 procent af befolkningen i løbet af foråret ville være færdigvaccineret, så kunne man overveje at åbne grænserne. Foreløbig er der dog ingen indikationer på, at det kommer til at ske. Omkring 80 procent af kineserne har fået to stik, mens det går lidt langsomt med at få udrullet tredje stik.
Har Xi Jinping befolkningens opbakning til at holde fast i den restriktive politik?
Hvis man spørger indbyggerne i Xian, der snart har siddet indespærret i deres lejligheder i to uger, kan begejstringen nok være på et lille sted. Men generelt er der ganske stor opbakning til styrets politik, og de fleste kinesere mener, at præsident Xi har gjort et rigtig godt job. De er stolte af at være det første store land i verden, der har vundet over corona. Det er den bølge af succes Xi Jinping rider på, og netop derfor vil han sandsynligvis holde fast i nultolerancen længe endnu for at sikre, at der ikke kommer ridser i lakken på den fine fortælling.
Finder sted fra den 4. februar til den 20. februar. De paralympiske lege finder sted fra den 4. marts til den 13. marts.
Arrangørerne har indført en lang række regler for at hindre, at corona-smitten breder sig.
Sportsfolk, trænere og andre flyves direkte ind til de olympiske områder og bringes til deres indkvartering uden at komme i kontakt med lokale.
For at komme om bord på flyet til Beijing kræves der en negativ test. Er man ikke vaccineret, skal man tre uger i karantæne. Man bliver testet for corona hver dag under OL.