Erdogan har det bedst, når han ikke skal dele magten med andre

Tyrkiet vækker i øjeblikket opsigt i store dele af den vestlige verden, fordi man frygter, at præsident Recep Tayyip Erdogan er ved at afskaffe demokratiet i landet

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, arbejder for at udvide sine magtbeføjelser. Det vækker debat. –
Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, arbejder for at udvide sine magtbeføjelser. Det vækker debat. – . Foto: Reuters/Scanpix.

Journalister retsforfølges, landets største avis overtages af myndighederne, og præsidenten arbejder for at udvide sine magtbeføjelser.

Tyrkiet vækker i øjeblikket opsigt i store dele af den vestlige verden, fordi man frygter, at præsident Recep Tayyip Erdogan er ved at afskaffe demokratiet i landet. Den herskende ideologi i Tyrkiet i øjeblikket er formet af tyrkisk nationalisme, islamisme og en autoritær styreform, hvilket befolkningen lider under, skriver den tyrkiske klummeskribent Elif Safak i den engelske avis The Guardian.

”Det er hårdt at være armenier i Tyrkiet. Eller kurder, alevit, homoseksuel, militærnægter, jøde, kvinde eller bare en, som ikke er enig i det, der foregår i landet.”

Det seneste tegn på, at demokratiet har trange kår i landet, så man i sidste uge, da Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, meddelte, at han trækker sig fra sin post.

Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegels korrespondent i Wien, Hasnain Kazim, hæfter sig i en kommentar på Spiegel Online ved, at Davutoglu i sin afskedserklæring undlod at forklare, hvorfor han træder tilbage, men kun havde rosende ord tilovers for præsident Erdogan.

”Davutoglu vil ikke skade sit parti, men derved tjener han ikke demokratiet i Tyrkiet. Forløbet viser, at ingen åbent vover at kritisere Erdogan, end ikke premierministeren, som ifølge den tyrkiske forfatning immervæk er landets mest magtfulde person,” skriver Kazim, der mener, at Davutoglu har for- passet en stor chance for at bringe alle Erdogans udemokratiske aktiviteter på tale.

Mustafa Akyol, der er tyrkisk klummeskribent på det amerikanske medie om Mellemøsten Al-Monitor, mener, at Davutoglu var Erdo-gans sidste forhindring på vejen mod absolut magt, og ”blandt Erdogan-tilhængere blev hans relativt moderate tilgang opfattet som forræderi”.

Opfattelsen af Davutoglu som en forræder deles af den tyrkiske, regeringvenlige avis Sabah. Her langer klummeskribent Ilnur Cevik ud efter den afgående premierminister og lovpriser samtidig Erdogan, som ”aldrig vil blive karakteriseret som Vestens mand i Ankara”, fordi han ikke vil lade sig manipulere.

”Erdogan taler om menneskelige værdier, hylder dem og kæmper for dem. Det gør han, fordi han er opdraget med traditionelle tyrkiske værdier og læren om islam. Vesten skal lære at leve med Erdogan og være bedre til at lytte til ham, for han vil bare gøre verden til et bedre sted for alle – også dem, der ikke lever i Vesten,” fastslår han.

Ahmet Davutoglu træder først endeligt tilbage den 22. maj, hvor regeringspartiet, AKP, holder en ekstraordinær partikongres.

Al-Monitors Mustafa Akyol skriver, at Erdogan på kongressen vil forsøge at gøre den magt, som han de facto allerede har, til en del af forfatningen.

Ifølge den sekulære tyrkiske avis Hurriyet er Erdogan af den overbevisning, at han med en ændring af det nuværende parlamentariske system kan skabe et mere stabilt Tyrkiet – også selvom det er på bekostning af demokratiet.

På den tyrkiske avis Yeni Safak deler klummeskribent Ibrahim Karagul Erdogans opfattelse.

”I sådan en uroplaget region er Tyrkiet nødt til at være hurtigt og dynamisk. Et Tyrkiet med en langsom beslutningsproces kan ikke klare de udfordringer, landet står over for,” skriver Ibrahim Karagul.

Hovedpersonen selv giver heller ikke meget for beskyldningerne om, at han er ved at føre Tyrkiet i en udemokratisk retning, der vil gøre landet til et autokrati.

I en tv-transmitteret tale for nylig beskyldte Erdogan de europæiske lande for hykleri, fordi EU kræver ændringer i tyrkernes anti-terrorlove.

”De, der kritiserer os, tilsidesætter selv demokratiet og frihedsrettighederne, når bomberne eksploderer på deres jord,” sagde han.

Demokrat eller ej. Der er ingen tvivl om, at Vesten har brug for Erdogan, skriver den amerikanske avis The New York Times i en leder. USA har brug for en Nato-allieret, og EU skal have hjælp til at standse flygtningestrømmen. Men Vestens ledere er nødt til at tage fløjlshandskerne af.

”Demokratiske ledere skal gøre det helt klart, at deres forhandlinger med Erdogan på ingen måde er en legitimering af hans uliberale regeringsførelse,” skriver The New York Times i sin leder.