Erdogan trues med indrejseforbud

Den tyrkiske præsidents provokationer kan betyde, at han og hans ministre bliver forment adgang til Tyskland

Erdogan har siden beskyldt Holland for fascisme og anklaget hollænderne for at være skyld i massakren på 8000 bosniske muslimer i Srebrenica i 1995, hvor byen blev indtaget af bosniske serbere.
Erdogan har siden beskyldt Holland for fascisme og anklaget hollænderne for at være skyld i massakren på 8000 bosniske muslimer i Srebrenica i 1995, hvor byen blev indtaget af bosniske serbere. Foto: Lefteris Pitarakis/AP.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og hendes regering er tilsyneladende ved at få nok af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogans, provokationer. Merkels stabschef, Peter Altmaier, åbnede i går for et tysk indrejseforbud for Erdogan og hans ministre, efter at den tyrkiske præsident forrige weekend sagde, at en aflysning af tyrkiske valgmøder i Tyskland ”minder om nazi- tiden”.

Erdogan har siden beskyldt Holland for fascisme og anklaget hollænderne for at være skyld i massakren på 8000 bosniske muslimer i Srebrenica i 1995, hvor byen blev indtaget af bosniske serbere.

Ifølge den tyske stabschef Peter Altmaier er der en juridisk mulighed for at hindre udenlandske regeringsmedlemmer i indrejse, siger han til Mediegruppen Funke.

”At forbundsregeringen hidtil ikke har benyttet sig af denne mulighed under international lov, er ikke ens-betydende med et frikort for fremtiden,” lyder hans advarsel til den tyrkiske regering.

Han understreger, at ”et indrejseforbud vil være det sidste middel”, men at regeringen forbeholder sig retten til at bruge det.

Præsident Erdogans provokationer appellerer til en dyb skuffelse over Europa i store dele af den tyrkiske befolkning, siger Ali Rahigh-Aghsan, ph.d. og seniorlektor ved Malmø Universitet, hvor han blandt andet beskæftiger sig med Tyrkiet og international politik. Tyrkerne har altid haft et ambivalent forhold til Europa.

”Mange tyrkere beskriver det som en identitetskrise, for de har betragtet sig selv som en europæisk nation, men har samtidig en helt anden etnisk og religiøs baggrund. Tyrkiet er et islamisk land, mens kristendommen spiller en afgørende rolle i Europa, og derfor har europæerne aldrig kunnet betragte Tyrkiet som en naturlig del af Europa,” siger han.

Da amerikanerne efter Korea-krigen godkendte Tyrkiet som en allieret i Nato, argumenterede Holland og også Danmark for, at tyrkerne ikke skulle være med. Siden blev Grækenland, Tyrkiets gamle fjende, optaget i EU, mens europæerne altid har svaret Tyrkiet med et ”måske”.

”Det har været et knæk i Tyrkiets selvopfattelse som stormagt og skabt en dyb følelse af at blive holdt udenfor,” siger Ali Rahigh-Aghsan.

Derfor er det en udmærket sag for Erdogan, når en tyrkisk minister ikke må komme til Holland, og Tyskland begynder at tale om indrejse- forbud, mener Ali Rahigh-Aghsan.

”Erdogan kan sige til sin egen befolkning, at ’europæerne behandler os dårligt’, at man udenrigspolitisk bør orientere sig mod Asien og Mellemøsten, og han kan samtidig vise sig som den stærke leder, der trodser Europa.”

Erdogans beskyldninger om, at Tyskland og Holland bruger fascistiske og nazistiske metoder i bestræbelserne på at udelukke tyrkiske ministre fra at føre valgkamp i de to lande, er fuldstændig utilstedelige, mener EU-præsident Donald Tusk.

”Holland er Europa. Og i dag vil jeg sige, at Europa er Holland – et sted for frihed og demokrati,” sagde han i går i Europa-Parlamentet i Strasbourg.