Prøv avisen

Eskilstuna vil drukne tiggere i papir

Problemet med tiggere i de svenske byer ventes at blive et af emnerne i valgkampen op til Riksdagsvalget den 9. september. Foto: Scanpix/Marijan Murat (arkiv)

Det kan blive bureaukratisk at være tigger i Eskilstuna i Sverige. Byrådet på vej med krav om særtilladelse. Sveriges regering ser med interesse på forslaget.

Lokalpolitikerne i Eskilstuna er blevet trætte af de mange tiggere.

Forvaltningen i byen vest for den svenske hovedstad, Stockholm, har derfor været i gang med paragrafferne for at finde en løsning på problemet. Og inden længe ventes en lokal forordning for tiggerne at blive vedtaget i byrådet, skriver avisen Aftonbladet.

Det er regler, der sigter på at gøre det så besværligt og bureaukratisk som muligt at fungere som tigger i Eskilstuna.

Hvis - eller når - reglerne er vedtaget, skal en person, der vil tigge, op hos kommunen og have en særlig tilladelse til "passiv pengeindsamling" til at tigge et givent sted i byen.

Indsamlingen pålægges afgifter.

- Vi ønsker, at tiggeriet stopper. Man ser dem overalt. Se, dér til højre sidder der altid én lige uden for Systembolaget, siger socialdemokraten Jimmy Jansson, borgmester i Eskilstuna, og peger over for Aftonbladets journalist ud af vinduet på sit kontor.

Det er en kvinde, som sidder i regnvejret uden for den statslige alkoholbutik.

For nogle år siden var der ingen tiggere i Eskilstuna, men så begyndte de at dukke op.

Det er ikke svenskere, men ofte romaer fra Rumænien eller Bulgarien. I Eskilstuna er der i dag mellem 50 og 80 af den slags tiggere, der betegnes som EU-migranter, idet Rumænien og Bulgarien begge er medlemmer af EU.

Forslaget ventes til afstemning i maj, og det er et forslag, der har vakt opmærksomhed uden for bygrænserne. For de fleste større byer i Sverige har samme problem som Eskilstuna.

Landspolitikerne har længe talt om at gøre noget ved problemerne, men det er ikke blevet til noget. I efteråret 2017 besluttede det konservative oppositionsparti, Moderaterna, at partiet skal arbejde for et nationalt forbud mod tiggeri ligesom i Danmark.

Det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna har samme holdning, men Socialdemokratiet, der har regeringsmagten, er ikke klar til det.

Finansminister Magdalena Andersson har tidligere opfordret svenskerne til at lade være med at give tiggere penge.

Der er valg i Sverige til efteråret, og Stefan Löfven, den socialdemokratiske statsminister, ser ifølge Aftonbladet med interesse på Eskilstuna-modellen.

Mats Knutson, kommentator på det store nyhedsprogram Rapport på svensk tv, skriver på svt.se, at socialdemokraterne vil have svært ved at gå ind i valgkampen uden at have et forslag til, hvordan tiggeriproblemerne skal løses.

Han henviser blandt andet til en meningsmåling fra instituttet Novus, som siger, at 62 procent af de adspurgte gerne ser, at det bliver forbudt at tigge i Sverige.

/ritzau/