Prøv avisen

Et år efter befrielsen er Mosul en by splittet i to

Et af de stærkeste symboler på ødelæggelserne i Vestmosul er den historiske al-Nuri-moské, der fortsat ligger totalt i ruiner. Det var herfra, IS udråbte det islamiske kalifat. Få uger før befrielsen af Mosul sprængte islamisterne den i luften. – Foto: Thea Pedersen

I dag markerer den irakiske storby et-året for befrielsen fra Islamisk Stat. I Østmosul er der festparader og fyrværkeri, men i Vestmosuls bunker af ruiner er der ikke meget frihed at fejre

Lydsporet af skud og luftangreb flænsede stadig luften, da Iraks premierminister, Haider al-Abadi, i dag for præcis et år siden erklærede den irakiske storby Mosul befriet fra terrorgruppen Islamisk Stat. Uagtet at han først i december sidste år kunne erklære terrorregimets endeligt i Irak, var glæden over frihedsbudskabet i Mosul den 10. juli mindst lige så højlydt, da civile, soldater og politifolk affyrede salver af glædesskud og festede i gaderne.

Efter tre års selverklæret kalifat var den islamistiske syge om ikke kureret, så bekæmpet. Men selvom Mosul siden har helbredt sig selv og gennemgået en enorm forvandling, er det ikke alle byens borgere, der i dag finder vej til årsdagens forberedte militærparader, karneval og festfyrværkeri.

”Hvad der af de irakiske myndigheder og det internationale samfund blev ophøjet som en sejr for et år siden, har ikke transformeret sig til at løfte den håbløse byrde af lidelse for mange irakere i Mosul,” konstaterer Norsk Flygtningehjælp NRC’s landedirektør Wolfgang Gressmann på organisationens hjemmeside.

Således er otte millioner tons murbrokker stadig ikke fjernet fra byen, 90 procent af det vestlige Mosul er fortsat totalt ødelagt, 54.000 huse destrueret og 380.000 indbyggere nu som før internt fordrevne.

I den østlige del af byen har basarer, butikker, broer, tv-antenner og borgere rejst sig fra ruinerne, hvor hoteller, forlystelsesparker og sågar Tuborg-øl og det, der er stærkere, også er at finde i dag. Efter jihadisternes exit har Mosul holdt sit første maratonløb, den første forårsfestival siden diktatoren Saddam Husseins fald samt de første gudstjenester i byens kirker.

Men man skal kun krydse Tigris-floden for at få øje på befrielsens bagside. Helingen i vest, hvor kampene og bombardementerne var allerværst, tangerer end ikke symptombehandling. Reelt set er Mosul i dag en by delt i to.

Over 5200 døde er hidtil fundet under Mosuls støv og ruiner, heraf alene 2654 civile i Vestmosuls gamle bydel, oplyser Mosuls civilberedskab.

Heller ikke parlaments- og præsidentvalget i maj, hvor politikerne sendte madkurve til vælgerne, som forsøger at opretholde et minimum af liv i bydelens ruiner, har ændret det store.

”Ingen har gjort noget som helst for os. Vi går stadig rundt i miner og ruiner,” sagde Mohammed Ahjin til Kristeligt Dagblad i dagene op til valget i en øde gade tæt på den fortsat sønderskudte al-Nuri-moské.

”Når valget er slut, ser vi ingen af dem her. Sådan er det altid,” istemmede kammeraten Faris Mahmoud Abdullah.

Noget tyder på, at de fik ret. Kun få murbrokker synes siden at være erstattet med nye. For selvom 846.072 af de fordrevne ifølge den Internationale Organisation for Migration, IOM, har forladt flygtningelejrene, kan tusinder ikke returnere til deres ødelagte hjem i Vestmosul, hvor børn er prisgivet med 62 skoler i ruiner. Ni ud af 13 hospitaler i Mosul er ifølge Læger Uden Grænsers skøn ødelagte for ikke at tale om de 6200 børn, der ifølge lokale organisationer er forældreløse, og som gør sig synlige i gadebilledet som tiggere, der sælger alt fra rudevask til gammelt tyggegummi i de lange bilkøer.

Da Hollywood-stjernen Angelina Jolie som udsending for FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, besøgte Vestmosul for to uger siden, var det også langt fra guld eller blot græsstrå, hun fik øje på:

”Det er de værste ødelæggelser, jeg har set i alle mine års hos UNHCR. Folk har mistet alt. De har ingen medicin til deres børn, og mange mangler rindende vand og basale fornødenheder. Det internationale samfund må ikke at glemme Mosul,” udtalte hun.

Nu er Jolie imidlertid taget hjem, og opmærksomheden på den splittede by lige så hengemt, som den mur, Kristeligt Dagblad passerede på en indfaldsvej til Vestmosul, hvor en norsk læge i februar sidste år håbefuldt skrev frasen ”Make Mosul Great Again” (Gør Mosul stærkt igen). I dag er ordene stort set visket helt væk.