Et flertal af europæerne forbinder flygtninge med terror

Den store flygtningetilstrømning øger terrortruslen, frygter europæerne ifølge en ny Pew-undersøgelse. Men det snarere radikalisering blandt herboende indvandrere, der bør bekymre os, mener terrorekspert

Mere terrorisme og færre jobs. Sådan ser et flertal af europæerne på konsekvenserne af, at flere flygtninge søger mod Europa. Her er det flygtninge i Grækenland.
Mere terrorisme og færre jobs. Sådan ser et flertal af europæerne på konsekvenserne af, at flere flygtninge søger mod Europa. Her er det flygtninge i Grækenland. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP.

Mere terrorisme og færre jobs. Sådan ser et flertal af europæerne på konsekvenserne af, at flere flygtninge søger mod Europa. Det amerikanske Pew Research Center har spurgt indbyggerne i 10 EU-lande om deres syn på flygtninge, men også andre minoritetsgrupper. Og i 8 af de 10 lande svarer et flertal, at flere flygtninge vil betyde en voksende risiko for terror.

Opbakningen bag dette synspunkt er størst i de EU-lande, som har taget imod de færreste flygtninge det seneste år. Det gælder Ungarn og Polen, hvor henholdsvis 76 og 71 procent af befolkningen sætter lighedstegn mellem flygtninge og terror. 61 procent af tyskerne deler denne frygt. Omvendt er franskmændene, næst efter spanierne, mindst tilbøjelige til at se en sammenhæng mellem flygtninge og terror trods terrorangrebene i Paris i januar og november sidste år. Kun 46 procent af de adspurgte franskmænd drager denne konklusion.

Franskmændene er til gengæld mere bekymrede for, at flygtningene skal udgøre en økonomisk byrde, blandt andet ved at stjæle jobs fra landets egne indbyggere og koste dyrt i sociale ydelser. Igen er indbyggerne i Ungarn og Polen de mest villige til at slutte op om dette synspunkt, som også deles af et flertal i Italien og Grækenland.

”Kritikken af den måde, EU har håndteret flygtningekrisen på, er trængt igennem i alle lande – og sågar i Sverige. Det viser, hvor vrede de europæiske befolkninger er,” siger Bruce Stokes, leder af afdelingen for globale økonomiske holdninger ved Pew, til netavisen Huffington Post.

Bernhard Blumenau, terrorekspert ved Handa Center for Studiet af Terror og Politisk Vold ved Saint Andrews Universitetet i Skotland, vurderer, at europæerne i rundspørgen især udtrykker deres bekymring over det, der opfattes som dårlig integration af de fremmede.

”Det er denne opfattelse af flygtninge som en kilde til arbejdsløshed og øgede sociale udgifter, som flyder sammen med terrorfrygten. Men når vi ser på gerningsmændene fra terrorangrebene i Paris og Bruxelles, så var langt de fleste faktisk født eller opvokset i Europa. Flygtninge er dårligt rustet til terrorangreb, fordi de ikke kender hverken byerne eller de europæiske sprog godt nok. Og Islamisk Stat har ikke brug for flygtninge til at udføre attentater. Vi bør være mere bekymrede over radikalisering som for eksempel med Salah Abdeslam fra angrebet i Paris eller el-Bakraoui-brødrene fra Bruxelles-angrebet,” siger Bernhard Blumenau.

Undersøgelsen indgår i Pews årlige Globale Værdiundersøgelse, som også gennemføres i USA. Og europæerne skiller sig ud med en langt større skepsis end amerikanerne over for værdien af kulturel og etnisk mangfoldighed.

I en lignende undersøgelse i USA i marts erklærede 58 procent af amerikanerne, at indbyggere med forskellige etnisk og kulturel baggrund gør USA til ”et bedre sted at leve”.

Kun 7 procent mente, at det gør USA til ”et værre sted”, hvorimod 63 procent af grækerne, 53 procent af italienerne og 41 procent af ungarerne ser kulturel diversitet som noget, der gør deres land til ”et værre sted”.

Det at følge de samme skikke betragtes som en væsentlig forudsætning for at blive betragtet som en del af det nationale fællesskab næst efter det fælles sprog, men foran for eksempel det at være født i landet eller at tilhøre den kristne tro.

Grækerne, ungarerne og polakkerne har den højeste score på alle fire svar og repræsenterer dermed det, som Pew kalder for et eks-kluderende nationalitets- begreb.

Svenskerne og tyskerne har derimod et mere åbent og inkluderende syn på den nationale identitet, fastslår Pew, der ser en klar højre-venstrekløft i befolkningernes syn på både flygtninge og national identitet.

”Væksten i antallet af flygtninge i Europa har stået stærkt i indvandrerfjendtlig retorik blandt højrepartierne på kontinentet og i den ophedede debat om Storbritanniens udtræden af EU,” konstaterer Pew.