Prøv avisen

Et Irland i opbrud tager imod paven

Pave Frans besøger Irland i weekenden. Han holder en stor messe i Dublin søndag, men den ventes at tiltrække langt færre mennesker, end der kom til pave Johannes Paul II's messe samme sted i 1979. Foto: Vincenzo Pinto/Ritzau Scanpix

Ved forrige pavebesøg i Irland i 1979 var skilsmisse og homoseksualitet forbudt. Det samme var abort. Nu kommer pave Frans til Irland, og det hele er forandret.

Pave Frans kæmper op ad bakke, når han i weekenden besøger Irland og skal forsøge at øge tilliden til den katolske kirke.

Dels er paven selv presset af de vedvarende skandaler med præster, der har forbrudt sig seksuelt mod børn, dels besøger han et land, hvor nye generationer gør op med traditionelle, katolske leveregler.

Irland var engang en bastion for katolicismen. Sådan var det, da pave Johannes Paul II i 1979 besøgte landet.

Dengang var homoseksualitet og skilsmisse forbudt, og det samme var abort.

Nu næsten 40 år efter er der igen pavebesøg, og landet er forandret.

Homoægteskaber er tilladt. Irlands premierminister, Leo Varadkar, er homoseksuel.

Det er muligt at blive skilt, og ved en folkeafstemning tidligere i år stemte irerne med stort flertal for at lempe forbuddet mod abort.

Lederne i Irlands katolske kirke håber, at paven vil tale åbent om problemerne med præsters sexovergreb.

Diarmuid Martin er ærkebiskop i Dublin, Irlands hovedstad, og han siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at kirken ser med nogen forsigtighed frem til besøget.

- Mit håb er, at pave Frans vil udfordre kirken til at være anderledes...i en kultur, som er anderledes.

- Paven må tale ærligt om vor fortid og om vor fremtid. Vi har brug for en kirke, der er troværdig, siger ærkebiskoppen.

Irland har også problemer med sexovergreb. Omkring 14.500 personer har søgt om kompensation inden for en ordning, som blev lavet i 2002 for ofre for katolske præsters sexovergreb i Irland.

Ifølge nyhedsbureauet dpa har det heller ikke gavnet kirkens omdømme, at det er kommet frem, at kirken har drevet institutioner, hvor enlige mødre blev holdt under slavelignende forhold.

Deres børn blev bortadopteret med tvang.

Højdepunktet for det to dage lange besøg, der begynder lørdag, er en stor messe, som paven skal lede i Phoenix Park søndag.

Der ventes en halv million deltagere, skriver AFP. Det er en tiendedel af befolkningen.

Det er mange mennesker, men der var 1,5 millioner til den messe, som pave Johannes Paul II holdt samme sted i 1979.

En optælling i 2016 viste, at 78,3 procent af de knap fem millioner irere regner sig for katolikker. Men pavens besøg ventes alligevel at blive modtaget med nogen kølighed.

- Der er selvfølgelig mange katolikker, som ser frem til besøget, siger Marie Collins, der aktivt har ført kampagne mod kirkens misbrug af børn, til dpa.

- Men på den anden side er der megen mediedækning af krisen med kirkens misbrug. Så der er også vrede. Jeg er sikker på, at der under besøget også kommer protester.

/ritzau/