Et politisk forår kan være på vej i Guatemala

Guatemala kaldes det evige forårs land, men nu spirer et demokratisk et af slagsen. En korruptionsskandale har samlet folket i et ellers opdelt samfund og fældet flere toppolitikere. Landets præsident kan blive den næste

I dag ventes tusinder af guatemalanere igen at demonstrere foran præsidentpaladset i hovedstaden. Senest gik tusinder på gaden i forgårs, hvorfra dette billede stammer. Demonstranterne holder et skilt op med teksten ”Ikke mere korruption og privatisering, ud med Energuate”, som er det dominerende elselskab i Guatemala. -
I dag ventes tusinder af guatemalanere igen at demonstrere foran præsidentpaladset i hovedstaden. Senest gik tusinder på gaden i forgårs, hvorfra dette billede stammer. Demonstranterne holder et skilt op med teksten ”Ikke mere korruption og privatisering, ud med Energuate”, som er det dominerende elselskab i Guatemala. - . Foto: Johan Ordonez/AFP/Scanpix.

”Gå nu af Otto Pérez Molina,” har det lydt fra unge fædre med barnevogne, ældre par og indianske kvinder foran præsidentpaladset i Guatemala City de seneste otte lørdage, hvor flere end 60.000 guatemalanere har råbt på demokrati og gennemsigtighed i de største demonstrationer i det mellemamerikanske land i fire årtier. I dag kræver de igen præsidentens afgang i kølvandet på en korruptionsskandale, der trækker tråde til de inderste kredse i den konservative regering ledet af Partido Patriota, det patriotiske parti.

Det drejer sig om to sager med svindel for flere hundrede millioner kroner i told- og skattesystemet og i den offentlige sygesikring, hvor indkøb af ubrugelig medicin har kostet 13 nyrepatienter livet.

Skandalen har allerede fældet vicepræsident Roxanna Baldetti og fem ministre, mens 20 erhvervsledere og nationalbankdirektøren er blevet fængslet. Landets højesteret bad i sidste uge Kongressen tage stilling til, om præsidentens immunitet skal ophæves, så også hans rolle kan efterforskes i sagen.

”Skandalen har fået bedre bemidlede studerende, par og ældre, der siden borgerkrigens rædsler har været politisk passive og apatiske, til at gå på gaden med mayabefolkningen, venstrefløjen og studenterbevægelsen. Det er historisk,” forklarer journalist på avisen Plaza Pblica, Iduvina Hernández.

Korruptionsskandalen blev dråben for middelklassen, efter at regeringen havde hævet personskatterne, sænket beskatningen af den private sektor og skåret i det offentlige sundheds- og uddannelsesvæsen. Protesterne har stået på siden den 25. april, da studerende som de første opfordrede til fredelige protester i hovedstaden. Siden har den fælles kamp mod korruption spredt sig til resten af det mellemamerikanske land. Også de indflydelsesrige katolske og evangeliske kirker støtter protesterne og har holdt offentlige bønnemøder for at beskytte demonstranterne.

”Guatemala er et apartheid-land med stor social ulighed og et skarpt skel mellem den indianske og hvide befolkning. Det er helt nyt, at folket står sammen i mobilisereringer mod den politiske elite, og at det endnu ikke har ført til vold. At studerende fra dyre privatuniversiteter protesterer og kræver en demokratisk retsstat, er historisk i et samfund gennemsyret af vold, frygt og politisk lede,” vurderer Ninna Nyberg Sørensen, der er afdelingsleder på Diis, Dansk Institut for Internationale Studier.

Demonstranterne kræver også, at præsidentvalget udskydes fra september til november, så landets valg- og partilov kan blive reformeret, og korruptionsmistænkte politikere ikke kan stille op. ”Statsapparatet i Guatemala er infiltreret af organiseret kriminalitet og korruption. Mange politiske kampagner finansieres af penge fra narkohandel og anden illegal økonomisk aktivitet. Når politikerne kommer til magten, står de i politisk gæld til kriminelle netværk,” siger Ninna Nyberg Sørensen.

Samtidig har retsstaten trange kår i landet. Ifølge Morten Bisgaard, der er seniorrådgiver i udviklingsorganisationen Ibis, er det en historisk sejr, at spørgsmålet om præsidentens immunitet tages op i parlamentet:

”Retssystemet er underlagt det politiske styre, og det er meget positivt, at højesteret agerer upartisk og håndhæver loven ved enstemmigt at indstille til, at Otto Pérez Molinas immunitet ophæves.”

Der kræves to tredjedeles flertal i Kongressen for, at det sker. Men Ninna Nyberg Sørensen tvivler på, at det vil lykkes.

”Det vil være en stor sejr for landets nye demokratiske kræfter, hvis Otto Pérez Molina går af før valget. Men det er tvivlsomt, da hans bånd til det repressive magtapparat er så stærkt,” siger hun.

Morten Bisgaard er enig.

”Der er lang vej før, et reelt demokratisk forår tager fat i Guatemala. Men at en folkelig alliance på tværs af etniske skel, klasse og alder nu stiller minimumskrav til et retssamfund, er væsentlige skridt i retning mod det demokrati, der aldrig kom med borgerkrigens afslutning,” siger han.