Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Hvad læser de i verden

Buddhistmunk: Morgenrengøring giver indre fred

”Når vi støver af, så støver vi også vore jordiske bekymringer væk. Vi lever simpelt og tager tiden til at tænke over selvet – og lever bevidst hvert øjeblik. Det er ikke kun munke, der har behov for at leve på den måde. Alle i dagens travle verden har brug for det,” skriver forfatter Shoukei Matsumoto. I England er de vilde med bogen. Foto: Stine Bidstrup/ ritzau

Buddhistisk munk har ramt tidsånden i Storbritannien med en lille bog om, hvordan rengøring og oprydning giver indre fred

Blandt stakken af bøger hos de britiske boghandlere om, hvordan man taber sig og får et bedre liv, er der en lille bog til 42 kroner, der har skabt stor opmærksomhed.

Bogen ”A Munks Guide to a Clean House and Mind” (En munks guide til et rent hus og sind) er skrevet af den japanske buddhistmunk Shoukei Matsumoto fra Komyoji-templet i Tokyo.

Hans budskab er, at rengøring skal være den første gerning, efter at man har vasket sig og klædt sig på.

”Når vi støver af, så støver vi også vore jordiske bekymringer væk. Vi lever simpelt og tager tiden til at tænke over selvet – og lever bevidst hvert øjeblik. Det er ikke kun munke, der har behov for at leve på den måde. Alle i dagens travle verden har brug for det,” skriver Shoukei Matsumoto.

I avisen The Sunday Times konkluderer klummeskribenten Helen Davis, at Shoukei Matsumoto er guruen, som vi skal følge i 2018.

”Det er rengøring som filosofi, så der er regler. Det skal ske som det første om morgenen, og der skal ryddes væk om aftenen. Og det er hele familien, der skal arbejde sammen som et team,” skriver Helen Davis med tilføjelsen, at det måske er lettere for en munk end i hendes familie med tre små børn.

I avisen Daily Mail beskriver Jane Fryer, hvordan hun står op længe før familien for at gøre rent efter munkens principper.

”Jeg er på alle fire og skrubber de franske vinduer med gammelt avispapir, fordi jeg ved fra munken, at duggede vinduer er lig med et dugget sind, og forstår vigtigheden af at ’knuse selvets uskarpe filter og se verden, som den virkelig er’,” skiver Jane Fryer.

Selvom rengøring skal give en følelse af zen i dagligdagen, så handler det ikke om at leve som buddhist.

”Du behøver ikke at konvertere til en ny religion for at lære af den. Mange menneskers association med ordet ’religion’ kan indeholde et regelsæt, der former folks værdier og handlinger. Men i min optik eksisterer en respektabel religion ikke for at binde folk til særlige værdier og handlinger. Den er der for sætte folk fri fra de systemer og standarder, som samfundet dikterer,” skriver Shoukei Matsumoto i en kommentar i avisen The Guardian.