Prøv avisen

Et topmøde bedre end super

USA''s præsident, Donald Trump, og den russiske præsident, Vladimir Putin, under pressekonferencen i Helsinki mandag. Trump roser Putin for at have afholdt et flot VM i fodbold. - Et af de bedste verdensmesterskaber nogensinde. Foto: Yuri Kadobnov/Ritzau Scanpix

Trump og Putin har holdt topmøde, og de to præsidenter kommer godt ud af det med hinanden. De afviser at have samarbejdet om indblanding i USA's valg.

Over to timer mødtes den amerikanske forretningsmand og præsident, Donald Trump, og den tidligere KGB-spion og nuværende russiske præsident, Vladimir Putin. To timer i præsidentpaladset i Finlands hovedstad, Helsinki, kun med deres tolke.

Uden for viste den usædvanlige skandinaviske sommer sig fra sin varmeste side. Temperaturer oppe i nærheden af 30 grader, mens verden ventede på nyt fra de to magtfulde mænd.

Det var ellers sådan et møde, som mange embedsmænd, politikere og andre i USA's forbundshovedstad, Washington D.C, havde advaret om.

Trump alene med den drevne Putin med erfaringen fra russiske magtkampe og efterretningstjenesten.

Og hvad kunne Trump ikke finde på at love russeren, efter at han tidligere har vist sig at være god til at få venner som de autokratiske ledere i Nordkorea og Kina?

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at der i Washington D.C. havde været opfordringer til at aflyse topmødet, efter at 12 russiske efterretningsfolk er blevet tiltalt i USA for forsøg på at manipulere det amerikanske præsidentvalg.

Men Trump ville mødes med Putin, og han var i fint humør mandag eftermiddag efter to timer med sin kollega fra Kreml.

- Det var en god start. En rigtig god start for alle, sagde han, og så sluttede præsidenternes rådgivere sig til forhandlingerne.

Fra russisk side var der også tilfredshed.

- Det går bedre end super, citerede russiske medier Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, for at sige.

Netop spørgsmålet om de 12 efterretningsfolk og andre beskyldninger, som er rejst mod Rusland for at blande sig i amerikanske valg, blev drøftet, sagde både Putin og Trump, da de kort efter klokken 17 mødtes med pressen.

- Jeg måtte gentage, hvad jeg har sagt mange gange: Den russiske stat har aldrig blandet sig og har ingen planer om at blande sig i USA's interne anliggender, sagde Putin.

Rusland vil ikke udlevere de 12 efterretningsfolk, men Putin tilbød, at de kan afhøres af Rusland om det, han kalder "nonsens".

Trump sagde, at den undersøgelse, der er i gang i USA for at se på, om Trump-kampagnen samarbejdede med Rusland i forbindelse med præsidentvalget, har medvirket til at gøre forholdet mellem de to lande dårligt.

Han kaldte undersøgelsen "en katastrofe"

- Der var ikke aftalt spil, sagde Trump, der tilføjede, at han ikke kendte Putin dengang, så han kunne ikke lave nogle aftaler med ham.

En god del af pressemødet gik med at tale om den påståede russiske valgindblanding, men de sagde også, at de havde talt om nogle af verdens store problemer og også deres bilaterale forhold.

Som Trump sagde, så råder de to lande over 90 procent af verdens atomvåben, så de skal tale sammen.

De talte om konflikten på den koreanske halvø, ligesom de talte om konflikten i Syrien samt den israelsk-palæstinensiske strid.

- Jeg vil betegne forhandlingerne som meget succesfulde og nyttige, sagde Putin, der roste topmødets "åbenhjertige og forretningsmæssige atmosfære".

De talte desuden om Ukraine. Putin slog fast, at sagen om Krim-halvøen, som Rusland har annekteret, er lukket.

/ritzau/