Prøv avisen

Et ulykkeligt liv

J. Paul Getty III blev 54 år. -- Foto: David Wimsett/Polfoto.

Oliearvingen J. Paul Getty III kæmpede hele livet med eftervirkningen af den kidnapning, hvor han fik skåret sit ene øre af

Den amerikanske oliearving J. Paul Getty III, der som 16-årig i 1973 blev kidnappet i Italien af gerningsmænd, som skar hans øre af, da familien til at begynde med nægtede at betale løsesummen, er død. Han blev 54 år.

J. Paul Getty III var barnebarn af den amerikanske oliemilliardær J. Paul Getty Sr., som blandt andet er kendt for Getty-kunstmuseet i Los Angeles, og som engang var verdens rigeste mand. Den unge Getty fik imidlertid aldrig del i rigdommen og levede et hårdt og ulykkeligt liv.

J. Paul Getty III tilbragte en stor del af sin barndom med sin mor i Italien, hvor han var del af en kreds af bohemer og hippier, og en sommerdag i 1973 blev han bortført på en plads i Rom. Gerningsmændene oplyste, at de kom fra mafiaen og krævede en løsesum på 17 millioner dollar. Getty-familien troede til at begynde med, at det var et svindelnummer muligvis udtænkt af den utilregnelige teenager selv.

J. Paul Getty III, som pressen gav tilnavnet "den gyldne hippie", sad lænket og bagbundet på en række skjulesteder i bjergene i fem måneder, indtil en italiensk avis modtog et brev fra bortførerne med et afskåret øre og en rødblond hårlok. J. Paul Getty Sr., der var kendt for sin karrighed, gik med til at betale en løsesum på 2,8 millioner dollar, men gjorde det klart over for familien, at det var et lån, som han forventede tilbagetalt med en rente på fire procent.

Kort tid efter dukkede en forkommen J. Paul Getty III op på en landevej syd for Napoli. Da han ringede til sin farfar for at takke for hjælpen, nægtede denne efter sigende at modtage opkaldet.

J. Paul Getty III kæmpede hele livet med eftervirkningerne af den gruopvækkende oplevelse. Han led af mareridt og udviklede en kokain- og heroinafhængighed, der i 1981 udløste et slagtilfælde. Det efterlod ham lammet og næsten blind, og resten af livet var han afhængig af lægehjælp døgnet rundt.

nyholm@k.dk