Britisk strid om retten til boykot af israelske varer

Den britiske regering vil gøre det ulovligt for offentligt finansierede institutioner at have en indkøbspolitik, som boykotter produkter fra israelske producenter på den besatte Vestbred

”Borgerne har ret til at vælge lokale repræsentanter, som kan tage beslutninger uden at være under centralregeringens kontrol. Det omfatter at trække investeringer tilbage og stoppe samhandel af etiske eller menneskerettighedsmæssige grunde," siger  Labour-leder Jeremy Corbyn til The Independent.
”Borgerne har ret til at vælge lokale repræsentanter, som kan tage beslutninger uden at være under centralregeringens kontrol. Det omfatter at trække investeringer tilbage og stoppe samhandel af etiske eller menneskerettighedsmæssige grunde," siger Labour-leder Jeremy Corbyn til The Independent. Foto: Neil Hall/Reuters

Hverken lokale byråd eller pensionsfonde skal føre udenrigspolitik.

Derfor vil den britiske regering gøre det ulovligt for offentligt finansierede institutioner at have en indkøbspolitik, som boykotter produkter fra israelske producenter på den besatte Vestbred.

Det samme gælder pensionsfondes muligheder for at fravælge investeringer i virksomheder, som de finder uetiske, fordi de er involveret i eksempelvis våbensalg, fossile brændstoffer eller tobak.

Ifølge den britiske avis The Independent vil planerne officielt vil blive offentliggjort af kabinetsminister Matt Hancock, når han besøger Israel i denne uge.

Baggrunden er blandt andet, at byrådet i Leicester, som har 330.000 indbyggere, i 2014 vedtog en boykot af israelske produkter fra Vestbredden. Tilsvarende har den skotske regering udsendt anbefalinger, som indirekte siger det samme. I retningslinjerne for offentlige indkøb hedder det således: ”Vi fraråder stærkt handel og investeringer fra ulovlige bosættelser”.

Ifølge The Independent vil der være alvorlige, men ikke specificerede straffe for at overtræde det planlagte forbud.

”Vi er nødt til at udfordre og stoppe disse splittende boykotter fra lokale byråd. Den nye vejledning om offentlige indkøb vil - sammen med ændringer af, hvordan pensionsmidler kan blive investeret - hjælpe med at forhindre skadelig og kontraproduktiv lokal udenrigspolitik, som underminerer vor nationale sikkerhed,” siger Matt Hancock til avisen The Sunday Times.

Oppositionen har reageret voldsomt på planerne.

”Regeringens beslutning om at forbyde byråd og andre offentlige organisationer at fravælge samhandel og investeringer, som de finder uetiske, er et angreb på det lokale demokrati,” siger en talsmand for Labour-leder Jeremy Corbyn til The Independent.

”Borgerne har ret til at vælge lokale repræsentanter, som kan tage beslutninger uden at være under centralregeringens kontrol. Det omfatter at trække investeringer tilbage og stoppe samhandel af etiske eller menneskerettighedsmæssige grunde,” fortsætter talsmanden.

Den britiske jødiske avis The Jewish Chronicle skriver, at konservative ministre er bekymrede over den måde, nogle Labour-ledede byråd indfører boykot på, ”som kan forgifte lokalsamfundet og skade Storbritanniens økonomiske og internationale interesser”.

Blandt kritikerne er ikke overraskende også formanden for kampagnen for solidaritet med Palæstina. Han kalder det et angreb på den demokratiske frihed.

”Som om det ikke er nok, at den britiske regering ikke har formået at reagere, når den israelske regering har bombet og dræbt tusinder af civile palæstinensere og stjålet deres hjem og land, så vil den nu også pålægge andre offentlige institutioner denne manglende handling,” siger formanden, Hugh Lanning, ifølge Daily Mail.

Avisen skriver videre, at en tilsvarende bekymring er udtrykt af foreningen af studenterforeninger ved universiteterne, som ofte er Israel-kritiske.

Tidligere minister Eric Pickles er formand for foreningen Konservative venner af Israel i Storbritannien, og han hilser beslutningen velkommen.

”Forsøget fra den uansvarlige venstrefløj på at dæmonisere Israel er skadeligt for britisk erhvervsliv, skadeligt for de lokale skatteydere, og dybt skadeligt for sammenhængskraften i lokalsamfund. Det opfordrer til antisemitisme, og er et forsøg på at føre lokal udenrigspolitik, som strider med Storbritanniens interesser,” siger han til den israelske avis Israel Hayom.

Direktøren for økonomiske forhold i den britiske afdeling af Amnesty International beskylder De Konservative for at vende det blinde øje til Israels tidligere overtrædelser af menneskerettighederne.

”Hvor er incitamentet for virksomheder til at sikre, at der ikke foregår brud på menneskerettighederne så som slaveri i forsyningskæden, når offentlige institutioner ikke kan stille dem til ansvar ved at nægte at indgå en kontrakt med dem,” spørger direktør Peter Frankental ifølge avisen Belfast Telegraph.

Han advarer om, at redelige virksomheder risikerer at miste deres kontrakter til mindre seriøse virksomheder, hvis offentlige myndigheder ikke kræver ordentlige forhold af deres underleverandører.