Etiopisk premierminister drager mod fronten i kamp mod oprørere

Abiy Ahmed er taget til fronten for at lede sine soldater i kampen mod Tigrayfolkets Befrielsesfront.

Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, er ifølge et statsmedie taget til fronten i kampen mod Tigrayfolkets Befrielsesfront. (Arkivfoto)
Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, er ifølge et statsmedie taget til fronten i kampen mod Tigrayfolkets Befrielsesfront. (Arkivfoto). Foto: Mulugeta Ayene/Ritzau Scanpix.

Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, er draget til frontlinjen i Etiopien for at lede landets tropper i kampen mod Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF).

Det meddeler det etiopiske statsmedie Fana Broadcasting Corporate.

Det sker, på trods af at flere store internationale aktører i den seneste tid har opfordret til en nedtrapning af konflikten.

En talsperson fra USA's udenrigsministerium sagde natten til torsdag, at diplomati er "den første, den sidste og den eneste løsning" på konflikten.

- Vi opfordrer alle parter til at holde sig fra konfliktoptrappende og krigerisk retorik og til i stedet at praktisere tilbageholdenhed, respektere menneskerettigheder, gøre plads til nødhjælp og at beskytte civile.

FN's generalsekretær, António Guterres, har bedt parterne om at lægge våbnene fra sig. Det gjorde han under en tur til Colombia, hvor FN markerer femårs-jubilæet for fredsaftalen mellem den colombianske regering oprørsgruppen Farc.

- Fredsprocessen i Colombia inspirerer mig i dag til på det stærkeste at appellere til, at fjenderne i en etiopiske konflikt indleder en øjeblikkelig våbenhvile, sagde han onsdag.

Krigen i Etiopien brød ud i november sidste år, da Abiy Ahmed sendte soldater ind i regionen Tigray for at vælte TPLF.

Ifølge ham var angrebet et svar på en række angreb fra TPLF på statslige militærbaser. Det militære svar skulle ifølge Ahmed gøre en ende på konflikten.

I juni var det dog lykkedes for TPLF at genvinde kontrollen med Tigray-regionen - herunder dens hovedstad, Mekele.

Siden da har TPLF udvidet dets indflydelse og er nu til stede i naboregionerne Amhara og Afar. Tidligere på ugen påstod oprørsbevægelsen at have taget kontrollen i en by, der ligger bare 220 kilometer fra Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

/ritzau/AFP