Prøv avisen

EU-Domstol: OK at fyre muslim for at bære hovedtørklæde

Tirsdagens afgørelse fra EU-Domstolen har været ventet med spænding. Foto: Amel Emric/AP

Europæiske virksomheder må gerne forbyde muslimske kvinder at gå med tørklæde og fyre dem, hvis de ikke retter ind. Det fastslår EU-Domstolen tirsdag

Europæiske virksomheder må gerne forbyde muslimske kvinder at gå med tørklæde og fyre dem, hvis de ikke retter ind. Det fastslår EU-Domstolen tirsdag i en principiel dom.

Afgørelsen flugter med en dom fra den danske Højesteret fra 2005.

Dengang godkendte dommerne ved landets øverste retsinstans, at Føtex havde forbudt ansatte at bære religiøse tørklæder i arbejdstiden.

Tirsdagens afgørelse fra EU-Domstolen har været ventet med spænding.

Et andet udfald havde nemlig betydet, at virksomheder rundt om i Europa måtte genoverveje deres regler for ansattes beklædning.

Det er første gang, at EU-Domstolen har skullet forholde sig til spørgsmålet om muslimske kvinders ret til at bære tørklæde.

Der er tale om to forskellige sager, som henholdsvis en fransk og en belgisk domstol har indbragt for retten.

I den belgiske sag valgte sikkerhedsfirmaet G4S i 2006 at fyre en muslimsk receptionist. Efter tre års ansættelse havde hun bebudet, at hun fremadrettet ville bære hovedtørklæde på job.

Fyringen skete med henvisning til virksomhedens regler, der forbød ansatte "at bære synlige tegn på deres politiske, filosofiske eller religiøse overbevisning eller at udføre ritualer i henhold dertil".

Netop arbejdspladsens relativt brede forbud er grunden til, at der ifølge EU-Domstolen ikke er tale om direkte forskelsbehandling på grund af religion.

I afgørelsen indskærpes det, at europæisk lov forbyder diskriminering - men at G4S netop sigtede mod at behandle alle ens.

- Firmaets regel behandler alle de ansatte i virksomheden på samme måde, idet de generelt og uden differentiering pålægges at bære neutral beklædning, lyder det i afgørelsen.

Omvendt fastslår domstolen i tirsdagens anden dom, at en fransk it-ingeniør sandsynligvis er blevet diskrimineret. I 2008 blev hun fyret efter et besøg hos en kunde, der ikke brød sig om hendes tørklæde.

I Danmark vakte det stor debat, da Højesteret i 2005 blåstemplede bortvisningen af en muslimsk Føtex-medarbejder, der ønskede at bære tørklæde.

Ligesom hos EU-Domstolen skete det med henvisning til supermarkedskædens generelle regler for alle ansatte om personalets beklædning.

På trods af højesteretsafgørelsen valgte Dansk Supermarked, der ejer Føtex, i 2013 selv at fjerne forbuddet. Det skete efter en gruppe unge muslimske kvinders opfordring til at boykotte Dansk Supermarkeds butikker.