EU-formand ønsker hurtig migrationsaftale med Libyen

Foråret vil udløse en ny migrationskrise, forudser EU-formand. Han opfordrer til hurtig aftale med Libyen.

EU skal hurtigt forsøge at lave en migrationsaftale med Libyen, inden antallet af migranter, der forsøger at krydse Middelhavet til foråret, pludselig eksploderer.

Det mener Maltas premierminister, Joseph Muscat, der er EU-formand frem til sommer.

- Vi vil få en krise til foråret, siger Joseph Muscat torsdag til journalister i Maltas hovedstad, Valletta.

- Antallet af mennesker, der krydser over det centrale middelhav til foråret, vil nå niveauer uden fortilfælde, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Muscat siger, at det ikke er noget, han gætter på. Det er noget, han ved, og som efterretningstjenester, hjælpeorganisationer og regeringer ved.

EU-formanden mener derfor, at der er to muligheder.

Enten handler EU nu for at få bremset strømmen af migranter. Eller også må EU indkalde til krisemøder og forsøge at lave en aftale i april eller maj, når titusinder krydser Middelhavet, og mange drukner.

- Den Europæiske Union må sende et politisk signal om, at den er klar til at lave en aftale med Libyen, siger Joseph Muscat.

EU-formanden nævner EU's aftale med Tyrkiet som forbillede for en aftale med Libyen.

I aftalen med Tyrkiet fra marts sidste år er det lykkedes EU at sætte en voldsom bremse på strømmen af migranter, der tager turen over Det Ægæiske Hav til de græske øer.

Joseph Muscat vil nu have EU til at genoplive en aftale, som Italien indgik med Libyen under Muammar Gadaffis styre om penge for at bremse migranter.

EU-formanden tilføjer dog, at man ikke uden videre kan kopiere den tyrkiske aftale i Libyen, der er en forfejlet stat uden velfungerende institutioner.

Men målet med en aftale skal være at bryde menneskesmuglernes forretningsmodel, siger Joseph Muscat.

Han vil også søge tilladelse fra Libyens FN-støttede samlingsregering til at udvide EU-operationen Sophia ind i libysk territorialfarvand.

Operation Sophia har til opgave at bekæmpe menneskesmuglere og redde migranter på havet ud for Libyens kyst.

Som led i operationen træner EU også den libyske kystvagt, så den bliver bedre til at stoppe menneskesmuglerne og deres både med migranter, inden de når ud på havet.

Sidste år kom 180.000 migranter over Middelhavet især fra Libyen til Italien. Over 4400 døde i forsøget på at komme den vej til Europa.