Prøv avisen

EU-kommissærs tal om økonomiske migranter vækker tvivl

De fleste af disse økonomiske migranter kommer fra Nordafrika, især fra Marokko og Tunesien, præciserer EU-kommissær og første næstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans. Arkivfoto. Foto: Giuseppe Lami/EPA

Nye tal fra EU's grænseagentur Frontex viser, at 60 procent af flygtningene er økonomiske migranter, siger EU-kommissær Frans Timmermans. FN-organisationen UNHCR finder tallet ”højst overraskende”

Over halvdelen af dem, der søger tilflugt i Europa, er økonomiske migranter og ikke asylsøgere, mener EU-kommissær og første næstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans. Det viser de seneste, endnu ikke offentliggjorte tal fra EU's agentur for grænsekontrol, Frontex, ifølge den tidligere hollandske udenrigsminister.

”Over halvdelen af de mennesker, der kommer til Europa, kommer nu fra lande, hvor man kan formode, at de ikke har nogen som helst grund til at søge om flygtningestatus. Det gælder for over halvdelen og helt op til 60 procent,” siger Frans Timmermans til den hollandske tv-station NOS.

De fleste af disse økonomiske migranter kommer fra Nordafrika, især fra Marokko og Tunesien, præciserer han.

Frontex har ikke selv offentliggjort de nye tal eller kommenteret EU-kommissærens oplysninger. Men ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR er tallene højst overraskende.

”Siden den 1. januar har vi registreret 38.000 nye flygtninge i Grækenland, og 99 procent af dem er fra Syrien, Irak og Afghanistan, som typisk tilkendes flygtningestatus. Jeg kender ikke kommissær Timmermans' tal, men jeg ville blive meget overrasket, hvis de holder stik,” siger talsmand for UNHCR, Joel Millman, til Kristeligt Dagblad.

Tal fra EU's statistiske organ, Eurostat, viser, at 45 procent af asylsøgerne i EU fik flygtningestatus i 2014. Den lave andel hænger sammen med, at der dette år ankom mange mennesker fra landene på Balkan, som ikke har høj sandsynlighed for at opnå asyl.

”Nogle lande, som Tyskland, modtager mange ansøgninger fra det vestlige Balkan-lande, der som hovedregel ikke kvalificerer sig til asyl. Men tallene fra 2014 kan have ændret sig meget i 2015, hvor strømmen af asylsøgere for alvor voksede,” siger Joel Millman.

Ifølge Eurostats seneste kvartalsrapport om asyl fra december er Syrien, Irak og Afghanistan fortsat de tre vigtigste oprindelseslande for asylsøgere i EU. De repræsenterede 239.000 af de 413.800 asylansøgninger, som blev indgivet i de 28 EU-lande i tredje kvartal sidste år.

Over alle de tre første kvartaler i 2015 repræsenterede disse tre lande samt Eritrea 544.000 af de i 1.068.000 asylansøgninger fra i alt 149 lande.

Samtidig er irakere den enkeltnationalitet, hvis antal er vokset mest i tredje kvartal i 2015 sammenlignet med den samme periode i 2014. Der var 11 gange flere irakiske asylsøgere i 2015, men samtidig var der otte gange flere fra Albanien.

”Det overordnede billede er, at de fire lande, som sender flest flygtninge til Europa via Grækenland og Italien, fortsat er de tre krigshærgede lande i Mellemøsten samt Eritrea. Men i 2015 var der for eksempel også 183.000 asylsøgere fra de vestlige Balkanlande, og de har som udgangspunkt ingen chance for at få asylstatus,” siger Yves Pascouau, leder af afdelingen for migrationsstudier ved tænketanken European Policy Center i Bruxelles.

”Men asylansøgningerne giver ikke det fulde billede af migranternes nationalitet og motiver. De, som absolut vil til Storbritannien, undlader at søge asyl og opholder sig illegalt for eksempel i Frankrig,” påpeger Yves Pascouau.