Prøv avisen

EU-lande vil dressere Ungarn og Polen ved at bremse midler

- Det er vigtigt at holde fast i, at vi er et fællesskab i EU, hvor man har nogle retsstatsprincipper og demokratiske principper, som skal overholdes, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danmark er ved at studere forslag fra EU-Kommissionen, og Finland søger effektiv model vedtaget inden nytår.

I flere år har EU-Kommissionen forgæves forsøgt med at få Ungarn og Polen til at overholde demokratiske retsstatsprincipper.

Nu forsøger Finland, der har EU-formandskabet, at sætte mere skub i sagen.

Finnerne forventer at lande en aftale, om at man kan tilbageholde EU-midler, når et medlemsland ikke efterlever principperne, inden nytår.

Denne form for konditionalitet vil de have skrevet ind i aftalen om den næste flerårige budgetramme (FFR) fra 2021 til 2027.

- Forbindelsen mellem FFR og retsstatsprincipper er meget vigtig. Det ønsker vi at nå under vores formandskab, siger Finlands europaminister, Tytti Tuppurainen, før et møde torsdag mellem EU-landene i Bruxelles.

- Det er en hel pakke. Og alle skal være tilfredse med den. Jeg forventer, at mange lande ønsker en stærk konditionalitet med hensyn til retsstatsprincipperne, uddyber ministeren.

EU-Kommissionen har fremlagt forslaget om at betinge udbetaling af EU-midler med respekt for retsstatsprincipperne.

Hverken Polen eller Ungarn vil være med til det. De to lande har udtrykt meget betydelig skepsis over at lave denne kobling. Det vil give EU-Kommissionen alt for meget magt, lyder et argument.

En række lande, herunder Sverige, Tyskland og Frankrig, støtter konditionalitetsprincippet i budgettet.

- Vi støtter det også fra dansk side, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter EU-mødet.

Han tør ikke spå om, hvorvidt finnerne får succes med at nå i mål, inden de overgiver EU-formandskabet til Kroatien 1. januar.

- Det bliver vanskelige forhandlinger, siger udenrigsministeren.

- Det er vigtigt at holde fast i, at vi er et fællesskab i EU, hvor man har nogle retsstatsprincipper og demokratiske principper, som skal overholdes.

EU-Kommissionen tog onsdag det seneste skridt i en traktatbrudsprocedure mod Polen ved at sende en begrundet udtalelse om landets disciplinærordning for dommere.

/ritzau/