Prøv avisen

EU-landene truer med at boykotte racismekonference

EU’s ministre har på baggrund af et hollandsk forslag fundet frem til et alternativt slutdokument, der nu sendes til FN-forhandlerne. - Foto: Arkiv.

EUs udenrigsministre vil have indskrænkning af religionskritikken fjernet fra FN-erklæring

Forsøget fra en række muslimske lande på at bruge FNs Menneskerettighedsråds verdenskongres mod racisme til at gøre blasfemi og religionskrænkelse ulovligt blev i går mødt af modkrav fra EUs udenrigsministre. De 27 ministre truer med en fælles boykot af den såkaldte Durban 2-kongres, der finder sted i Genéve i slutningen af april, hvis ikke fokus holdes skarpt rettet mod racisme og væk fra religionskritikken.

Ytringsfriheden må ikke anfægtes, det er et klart europæisk krav, sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K) efter mødet.

På nuværende tidspunkt har USA, Israel og Canada sagt, at de ikke vil deltage i konferencen, der domineres af en række lande fra Den Islamiske Konferenceorganisation, OIC. De har haft held til at fremme et udkast til en sluterklæring, der udover et ønske om at gøre kritik af religionen ulovlig, også indeholder en voldsom kritik af Israel.

EUs ministre har på baggrund af et hollandsk forslag fundet frem til et alternativt slutdokument, der nu sendes til FN-forhandlerne. Den italienske udenrigsminister, Franco Frattini, der som den eneste i EU har meldt ud, at hans land ikke deltager, sagde i går, at han vil kunne overtales til at komme tilbage til forhandlingsbordet, hvis EUs krav bliver mødt.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, understregede, at ændringerne skulle ske i løbet af timer eller dage, hvis ikke EU-landene skulle melde fra til konferencen i april.

Per Stig Møller påpegede, at EU hermed giver forhandlingerne en ny chance, men at man ikke har tænkt sig at blive hængende, hvis man er ude på at tromle os.

Hvis det papir overhovedet ikke imødekommes, så drøfter vi det igen, formentlig med det udkomme, at så står vi af alle sammen, sagde udenrigsministeren.

albrechtsen@kristeligt-dagblad.dk