EU-lederne er klar til at åbne døren på klem for Ukraine, mens spændingerne om Kaliningrad vokser

EU-topmødet torsdag og fredag forventes at give Ukraine, Moldova og Georgien status som kandidater til EU som svar på russiske trusler om at brede konflikten ud til flere lande

Begejstringen for at inkludere Ukraine i EU-fællesskabet har hidtil været begejstret. Men i sidste uge lukkede fire stats- og regeringschefer fra Tyskland, Frankrig, Italien og Rumænien døren op igen under et fælles besøg i Kiyv.
Begejstringen for at inkludere Ukraine i EU-fællesskabet har hidtil været begejstret. Men i sidste uge lukkede fire stats- og regeringschefer fra Tyskland, Frankrig, Italien og Rumænien døren op igen under et fælles besøg i Kiyv. Foto: Ludovic Marin/Reuters/Ritzau Scanpix.

Spændingerne mellem de europæiske lande og Rusland vokser op til EU-topmødet i dag og i morgen, hvor de 27 stats- og regeringsledere forventes at sige ja til Ukraine og give landet officiel status som kandidat til optagelse i EU.

Moldova og Georgien, som også er under pres fra Rusland, vil ligeledes få et ”europæisk perspektiv” med udsigt til optagelse, hvis EU-lederne træffer en historisk beslutning om at åbne den dør til EU-medlemskab, som de ellers lukkede for tre måneder siden.