EU må finde i sig i, at Ungarn indskrænker demokratiet

Ungarns premierminister Viktor Orbán har med stort flertal sikret en lov, der gør det muligt for ham at sende parlamentet hjem og regere pr. dekret. Loven har vakt bred bekymring i den demokratiske del af verden, ikke mindst EU. Men ingen uden for Ungarn kan ændre Orbáns kurs. Heller ikke EU

Ungarns kontroversielle premierminister, Viktor Orbán, kan i ubegrænset tid forlænge den undtagelsestilstand, der giver hjemmel til at idømme folk op til fem års fængsel for det, regeringen anser for at være falske rygter om coronakrisen og regeringens håndtering af den.
Ungarns kontroversielle premierminister, Viktor Orbán, kan i ubegrænset tid forlænge den undtagelsestilstand, der giver hjemmel til at idømme folk op til fem års fængsel for det, regeringen anser for at være falske rygter om coronakrisen og regeringens håndtering af den. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det er ikke gået stille af sig, at Ungarns parlament mandag eftermiddag vedtog en lov, der på ubegrænset tid giver landets kontroversielle premierminister, Viktor Orbán, mulighed for at regere pr. dekret, forlænge den undtagelsestilstand, der blev indført den 11. marts, og idømme folk op til fem års fængsel for det, regeringen anser for at være falske rygter om coronakrisen og regeringens håndtering af den.

I den amerikanske avis The Washington Post lød overskriften tirsdag: ”Coronavirus slår sit første demokrati ihjel”, mens grundlæggeren af den europæiske organisation Defend Democracy (Forsvar Demokratiet), Alice Stollmeyer i et tweet skrev: ”Ved midnat blev Orbán diktator på livstid”.

Viktor Orbán og hans Fidesz-regeringsparti har selv forklaret loven med, at den er nødvendig for at bekæmpe coronavirus effektivt. Under mandagens parlamentsdebat i Budapest sagde Orbán, at når corona er overstået, vil magten blive givet tilbage til parlamentet, og så vil kritikerne få ”en chance for at sige undskyld”. Lederen af det højrenationalistiske parti Jobbik, Péter Jakab, beskyldte Orbán for at bruge loven til at krone sig selv og tiltage sig ubegrænset magt. Det er det ungarnske folks frihed, der er blevet sat i karantæne, sagde Péter Jakab ifølge referatet af debatten fra premierministerens kontor. Gabor Gyori, politisk analytiker i den venstreorienterede ungarnske tænketank Policy Solution, kalder det over for den amerikanske nyhedsstation NPR ”ironisk”, at regeringen tildeler sig selv ekstrem magt, men ikke bruger tilsvarende ”ekstreme metoder” i kampen mod corona. Det ungarnske sundhedssystem er tyndslidt og mangler både udstyr og personale.

I EU har flertallet af medlemslande fulgt Ungarns politiske udvikling med stigende bekymring gennem de seneste år. I september 2018 blev der sat en artikel 7-procedure i gang, sådan som det kan gøres, når der er frygt for, at et medlemsland overtræder EU’s grundlæggende værdier, men den går langsomt, og alle ved, at den vil løbe ud i sandet uden resultat, fordi Polen vil holde hånden over Ungarn og nedlægge veto mod enhver straf.

Det vil det seneste ungarnske tiltag ikke ændre ved. Trods masser af både direkte og indirekte kritik fra medlemmer af Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og de andre medlemslandes regeringer, skal man ikke regne med, at EU formår at ændre Orbáns kurs. EU kan intet gøre, siger blandt andre den tidligere danske forsvarsminister og nuværende europaparlamentariker Søren Gade (V).

”Da euforien var på sit højeste i 2004 over udvidelsen mod øst, glemte EU at tænke over, hvad man skulle gøre, hvis nogle af de nye medlemslande begynde at gradbøje de værdier, som er en forudsætning for samarbejdet. Men så kloge var vi ikke. Derfor har EU ingen sanktionsmuligheder over for Ungarn, og EU har ikke en kinamands chance for at lave reglerne om, så der bliver vedtaget nogle. Det vil kræve enstemmighed, og den er umulig at opnå,” siger han.

Søren Gade kalder det ”irriterende”, at Ungarn ikke spiller efter samme regler som de øvrige EU-lande, men han mener i øvrigt, at det må være op til ungarerne selv, om de vil have Viktor Orbán som premierminister:

”Som udgangspunkt har ungarerne de politikere, de fortjener. De er kommet til magten ved et demokratisk valg, ikke et statskup.”

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mindede tirsdag om, at EU er grundlagt på værdierne om frihed, demokrati, retssikkerhed og respekt for menneskerettigheder, og hun opfordrede til, at den nødlovgivning, der i øjeblikket bliver gennemført i mange EU-lande som led i kampen mod corona, ikke sker på bekostning af disse fundamentale principper og værdier. Ungarn blev ikke nævnt direkte med ét ord i hendes pressemeddelelse. Foreløbig er det eneste konkrete skridt fra EU’s side, at retskommissær Didier Reynders i mandags oplyste, at Kommissionen agter at vurdere konsekvenserne af den sidste tids nødretslove for menneskerettighederne. Ikke mindst den ungarnske lovgivning.

”Vi skal ikke forvente, at EU gør noget. Der er hverken de fornødne muligheder eller den fornødne politiske vilje, så vidt jeg kan vurdere. Mange medlemslande er bekymret for, at det vil falde tilbage på dem selv, hvis de går for hårdt til Ungarn. Man har ikke lyst til at træde over dørtærsklen til andre landes interne anliggender,” siger den hollandske jurist og ph.d Maarten Hillebrandt fra Helsinki Universitet i Finland, hvor han forsker i blandt andet EU-ret, åbenhed og demokrati.

Maarten Hillebrandt peger på, at det mest realistiske – og ønskværdige ud fra en demokratisk synspunkt – er, at det er ungarerne selv, der begynder at stække Orbáns magt.

”Den bedste løsning vil være, at ungarerne selv bliver trætte af Fidesz og stemmer på nogle af de andre politiske partier, så parlamentet bliver bredere sammensat,” siger han.

EU’s samlede udgifter i Ungarn: 6,298 milliarder euro, svarende til 4,97 procent af Ungarns økonomi.

Samlet bidrag til EU’s budget: 1,076 milliarder euro, svarende til 0,85 procent af Ungarns økonomi.