Italiensk professor: EU må vise europæerne et bedre ansigt

Italiensk professor og ekspert i europæisk politik siger, at EU har opført sig som en rigid skolelærer og mistet kontakt til befolkningen

”En god leder skubber ikke kun til folk, så de bliver vrede, men lægger løsninger frem og finder et fælles ståsted. Nu om dage er det blevet almindeligt, for eksempel her i Italien, at politikerne gør EU til syndebuk," siger den italiensk professor med henvisning til Italiens indenrigsminister Matteo Salvini (billedet).
”En god leder skubber ikke kun til folk, så de bliver vrede, men lægger løsninger frem og finder et fælles ståsted. Nu om dage er det blevet almindeligt, for eksempel her i Italien, at politikerne gør EU til syndebuk," siger den italiensk professor med henvisning til Italiens indenrigsminister Matteo Salvini (billedet). Foto: Riccardo Antimiani/Ritzau Scanpix.

Når Europas toppolitikere i disse dage sidder og sveder i Bruxelles, har de kun sig selv at takke for det. For den europæiske elite har ikke formået at gøre EU til et visionært og attraktivt projekt for vælgerne, og derfor er Europa lige nu i en meget alvorlig krise.

”Tiden er ved at løbe ud for EU. Det kan vi se nu. Og den gør det meget hurtigt.”

Maurizio Cotta, professor i statskundskab ved universitetet i Siena i Italien, er hård i sin kritik af den europæiske union, som den ser ud i dag. Han er ekspert i europæiske forhold og forfatter til en stribe bøger, den seneste med titlen ”Et andet Europa er muligt”. Det europæiske samarbejde skal tage en ny form for at overleve, mener han.

Hvad er det værste, der kan ske?

”Det er, at der kommer flere lande med nationalistiske og egoistiske regeringer, som tror, at fremtiden er at gå tilbage til mere national selvbestemmelse og færre EU-løsninger. De lande vil så også udpege kommissærer, som ikke tror på det europæiske samarbejde, og så vil EU – ikke blive opløst – men blive endnu svagere og dårligere til at handle, og det er alvorligt,” siger Maurizio Cotta.

”Men der er meget, som taler for et stærkere samlet Europa i stedet for at sætte barrierer op for hinanden. For hvordan skal vi ellers gå op imod den amerikanske præsident Donald Trump og stå stærkt over for Rusland, der handler med arrogance og er parat til at bryde regler og principper. Når EU er i krise, skyldes det ifølge professoren ikke blot, at unionen ikke har kunnet finde en løsning i spørgsmålet om migranter, men især, at den ikke håndterede den økonomiske krise bedre:”

”Det har efterladt alvorlige ar i mange lande. Se på Italien, som oprindeligt var en af de mest pro-europæiske stater. Det har ændret sig, og mange er nu utilfredse med EU. Den økonomiske krise er blevet løst, men instrumenterne var ikke særligt effektive, og de var langsomme.”

”Europa må vise et bedre ansigt. Rundt om i landene har folk fået en følelse af, at samarbejdet ikke fungerer særligt godt og ikke hjælper dem med deres problemer. De ser et rigidt system, der har sådan et skolelærer-ansigt på og sætter grænser. Du må dét, men ikke dét.”

Så hvad skal der ske?

”Vi har brug for mere og ikke mindre union. EU er først og fremmest et marked. Stort og rigt, men efter min mening er det for svagt politisk. Kommissionen har ikke nok handlekraft. Der skal være en central politisk magt, som kan agere og for eksempel tage sig af migration eller stimulere væksten. Vi må have europæiske ledere med visioner, der taler for et stærkere Europa,” mener Cotta, der efterlyser politikere, som vil gå op imod Matteo Salvini og dét, professoren kalder de ”eurofobiske” partier: Politiske ledere, der skal forstå og interessere sig for, hvad folk tænker i de enkelte lande, i Polen, i Danmark, rejse rundt og møde dem. Ved valget til Europa-Parlamentet næste år bør der være fælles politiske programmer og spidskandidater på tværs af grænserne, og de skal kunne tale med folk, og ikke kun tale topmøde-sprog.”

Så der er brug for en proeuropæisk Salvini?

”En god leder skubber ikke kun til folk, så de bliver vrede, men lægger løsninger frem og finder et fælles ståsted. Nu om dage er det blevet almindeligt, for eksempel her i Italien, at politikerne gør EU til syndebuk og lægger al skylden, også for dét, de selv skulle have gjort noget ved, over på Bruxelles. Men vi har brug for politikere, der spørger de unge, om de virkelig vil miste muligheden for at studere, arbejde og rejse frit i et andet land.”

”Vi skal være meget forsigtige, for vi risikerer at miste, hvad vi har opnået. Det har krævet en stor indsats over lang tid at bygge det fællesskab op, men nogle gange kan den slags ødelægges på meget kort tid, meget hurtigt. Så vi skal passe på. De bilaterale aftaler, vi ser nu, er vejen til unionens sammenbrud. Der er så mange problemer, som med migranterne, der kun kan løses ved, at alle arbejder sammen,” siger Maurizio Cotta.