EU-præsident frygter britisk katastrofe

I et invitationsbrev til stats- og regeringscheferne lægger EU-præsident Donald Tusk op til, at et nyt topmøde om brexit kan blive i november.

Ude i det grønne på den irske ø findes det største problem i de aktuelle forhandlinger mellem EU og Storbritannien om en skilsmisse: Hvordan skal man håndtere grænsen mellem Irland, som er EU-medlem, og Nordirland, der som del af Storbritannien forlader EU. EU's chefforhandler Michel Barnier besøgte grænsen i maj med en delegration af irske ministre.
Ude i det grønne på den irske ø findes det største problem i de aktuelle forhandlinger mellem EU og Storbritannien om en skilsmisse: Hvordan skal man håndtere grænsen mellem Irland, som er EU-medlem, og Nordirland, der som del af Storbritannien forlader EU. EU's chefforhandler Michel Barnier besøgte grænsen i maj med en delegration af irske ministre. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters.

Om lige godt seks måneder forlader Storbritannien formelt EU, og hverken briterne eller de resterende 27 lande i unionen aner, hvad det vil medføre.

På begge sider af Den Engelske Kanal frygter regeringer i øjeblikket, at parterne ikke når til enighed om en aftale før skilsmissen.

Det kan medføre kaos, og en voksende uro kan aflæses i et invitationsbrev fra EU-præsident Donald Tusk til EU's stats- og regeringschefer, der mødes onsdag og torsdag i Salzburg.

- Hvis alle handler ansvarligt, kan vi undgå en katastrofe, skriver Tusk.

Han minder stats- og regeringscheferne om, at en skilsmisse uden aftale "fortsat er et meget muligt udfald". Altså en lurende katastrofe.

Parterne havde lagt op til, at en aftale skulle være på plads i oktober, når EU-landenes ledere mødes i Bruxelles. Nu lægger Tusk op til, at det kan blive i november.

- Vi skal drøfte, hvordan vi planlægger den sidste fase af forhandlingerne om brexit, herunder muligheden for at holde endnu et topmøde i november, skriver Tusk.

De to største knaster er spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland. Parterne er enige om at ville undgå en "hård grænse" med toldkontrol og grænseposter alle steder.

Hverken EU eller briterne vil risikere ny uro efter den blodige konflikt om Nordirlands skæbne, der på papiret blev afsluttet for blot 20 år siden.

Desuden er forhandlerne endnu ikke enige om en erklæring om det fremtidige forhold.

Den britiske regering med Theresa May i spidsen har fremlagt et udspil til frihandel, som EU's chefforhandler, Michel Barnier, har afvist.

EU-landene står fortsat sammen.

- Man skal huske på, at det er Storbritannien, som forlader EU. Det er dem, som vil ud. Du kan ikke få samme fordele af medlemskabet, når du forlader noget, som hvis du er med, sagde Sveriges EU-minister, Ann Linde, før et brexitmøde tirsdag i Bruxelles.

Hun frygter, at det ender uden en aftale.

- Det foruroligende er, at Storbritannien koncentrerer sig meget om et scenarie uden en aftale, siger Linde.

Brexit skal drøftes under stats- og regeringschefernes middag i Salzburg onsdag og igen torsdag. På topmødet skal de også tale om migration og sikkerhed.

Europa-Parlamentet stemte i sidste uge for, at en artikel 7-procedure indledes mod Ungarn for brud på retsstatsprincipperne. Det kan i yderste instans medføre, at landet mister stemmeretten under EU-møder.

Dermed er både Polen, som har vedtaget udskældte retsreformer, og Ungarn under EU-luppen for at se stort på fælles demokratiske spilleregler.

Det kommer landenes ledere trods pres fra EU-Parlamentet næppe til at drøfte, og det vil ikke påvirke mødet, mener vicechef Corinna Hörst ved tænketanken German Marshall Fund i Bruxelles.

Det vil det ikke, mener Hörst, da Polen og Ungarn i forvejen har en kendt holdning til migration. De to lande fører an i den fløj, der siger nej til omfordeling af flygtninge og ja til kontant kontrol ved de ydre grænser.

- Der vil på mødet være en skillelinje mellem de lande, der ønsker et åbent Europa, og de lande, som ønsker at se grænser, siger Hörst.

Der er ingen tegn på opblødning i den konflikt, siger flere EU-diplomater, og den vurdering deler Hörst.

Tusk er optimist, og han skriver i sit brev, at alle bør søge en "konstruktiv tilgang" til spørgsmålet, der har præget topmøder i flere år.

Før topmødet minder Tusk om, at der ikke længere er tale om en reel krise. Det er en politisk krise.

- Antallet af illegale migranter til EU er tilbage på et niveau som før krisen, skriver EU-præsidenten i sit brev.

/ritzau/