Prøv avisen

Få fremskridt trods forhandlingsvilje i Brexit-forhandlinger

EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, og den britiske forhandler, David Davis, fortalte torsdag om den fjerde runde af forhandlingerne for Storbritanniens vej ud af EU. Foto: /ritzau/AP/Olivier Matthys

Efter May-tale har forhandlingerne mod brexit fået en ny dynamik, mener EU-chefforhandler Michel Barnier.

Efter fjerde forhandlingsrunde i Storbritanniens skilsmisse fra EU, hylder EU's chefforhandler, Michel Barnier, nye dynamikker i forhandlingerne. Men samtidig signalerer han, at der ikke er gjort nok fremskridt.

- Vi er ikke der, hvor der er opnået tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne med Storbritannien, siger han på et pressemøde i Bruxelles.

Ifølge ham skal der gå flere uger eller måneder, før der kan ske en udvikling, der peger tilstrækkeligt fremad.

Men Barnier mener, at den tale, som den britiske premierminister, Theresa May, holdt i sidste uge, gav forhandlingerne et "nyt tempo".

I sin tale i Firenze i Italien kom Theresa May ind på tiden efter brexit. Her talte hun blandt andet om en overgangsperiode på to år efter 2019 og en fremtidig handelsaftale.

Barnier påpeger, at Storbritannien endnu ikke har klarlagt, hvilke finansielle forpligtelser landet vil indgå, når det forlader unionen.

Efter planen sker brexit 29. marts 2019. Men forhandlingerne skal være klar inden for at få dem endelig godkendt.

Flere medlemslande er bekymrede for, at tiden vil løbe ud, og at skilsmissen bliver rodet og skadende for begge parter.

EU insisterer på, at forhandlingerne skal vise betydelige fremskridt på visse områder, inden parterne kan gå videre.

Det handler om økonomi, rettigheder for de borgere, der bliver berørt, og fremtidens grænsekontrol mellem Irland og Nordirland.

Det skal EU-landenes stats- og regeringschefer uden May beslutte.

Storbritannien mener, at særligt handel og parternes fremtidige forhold hænger sammen med skilsmissen, og at alle elementer bør diskuteres samlet.

I modsætning til Barnier mener den britiske forhandler, David Davis, at der er skred i forhandlingerne efter denne runde.

- Vi træffer afgørende skridt fremad, siger han.

Særligt påpeger Davis, at der er lavet fremskridt i forhold til at sikre rettighederne for borgere, der bliver påvirket af brexit.

Men det var ikke muligt for parterne at nå til enighed om, hvilken rolle Den Europæiske Domstol skal spille i fremtiden.

Sideløbende gør EU-Parlamentet opmærksom på, at man ikke mener, at parterne har gjort tilstrækkelige fremskridt.

Det sker i et udkast, som parlamentet skal debattere og stemme om, når det samles i næste uge.

I oktober skal stats- og regeringscheferne på et topmøde i Bruxelles vurdere, hvor langt forhandlingerne er nået.

Men er der ikke sket fremskridt på områderne for rettigheder, Irland og Nordirland samt økonomi inden, bør vurderingen udskydes, står der i udkastet.

/ritzau/AP