EU udskifter sparelinje med reformspor

EU-Kommissionen ordinerer mindre hestekur og mere reform for at få Europa på ret køl igen. Det sker i de årlige økonomiske anbefalinger til medlemmerne af EU-klubben. Danmark slipper billigt

EU-kommisionens formand Jose Manuel Barroso taler for at udskifte de skarpe sparekrav med økonomiske reformer.
EU-kommisionens formand Jose Manuel Barroso taler for at udskifte de skarpe sparekrav med økonomiske reformer. Foto: Xinhua Denmark.

Der er nu efterhånden så meget ro på situationen i det kriseramte Europa, at der kan slækkes lidt på sparekravene og til gengæld tages endnu hårdere fat på de reformer, der skal til for at få EU på ret køl igen.

Det er det signal, som EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, i går sendte til EU-landene, da han uddelte sine årlige karakterbøger for tilstanden i de europæiske økonomier og gav nye lektier for i form af landespecifikke henvisninger. I stedet for at svinge sparekniven over seks medlemslande, der ikke lever op til EUs krav om styr på underskuddet i statskasserne, får landene ekstra tid til at få orden på finanserne. Åndehullet skal bruges til at gennemføre opstramninger af arbejdsmarkeder, pensionssystemer, boligmarkeder og skattesystemer.

Vi har brug for at reformere og reformere nu. Det vil blive meget dyrt bare at lade stå til, siger Jose Manuel Barroso.

Han gør også klart, at Kommissionen gerne ser de europæiske lande flytte skattetrykket fra lønningerne over på boliger, forurening og forbrug for at stimulere beskæftigelsen i et Europa, hvor arbejdsløsheden nu er på 11 procent med store sociale problemer til følge.

LÆS OGSÅ: EU-ledere indleder skattejagt

Kommissionsformanden peger på, at hver fjerde EU-borger er i fare for at ende i fattigdom, og at uligheden vokser hastigt i mange lande.

Der er en social nødsituation i mange medlemsstater. Derfor har vi bedt 10 lande styrke deres sociale sikkerhedsnet og målrette indsatsen for at hjælpe folk i nød, siger Barroso.

Emilie Turunen, der for nylig gik fra SF til Socialdemokraternes gruppe i Europa-Parlamentet, byder lempelsen af sparepolitikken velkommen. Hun mener, at krisen er blevet forlænget og forværret af de mange nedskæringer og peger på, at væksten og forbrugertilliden er i bund. Hun har ventet på at se, om EUs økonomikommissær, Olli Rehn, og Barroso, hans chef, ville leve op til de meldinger, de er kommet med i de seneste måneder om, at sparepolitikken nu har nået sine grænser.

De landespecifikke anbefalinger har været en lakmusprøve på, om Rehn og Barroso virkelig mener det, de har sagt, og den synes jeg, de består. Man kan se, at flere lande får lidt mere plads og rum til at understøtte væksten, siger Emilie Turunen.

I overensstemmelse med den vurdering, der i går kom fra de danske økonomiske vismænd, havde Turunen dog gerne set, at Danmark og andre lande, der ikke har store gældsproblemer, havde fået lov til at gøre mere for at stimulere væksten.

Jeg havde gerne set, at Kommissionen havde været lidt mere modig i forhold til de lande, som overordnet klarer sig godt, siger hun.

Ellers slipper Danmark fra øvelsen med en rigtig fin karakterbog. Kommissionen henstiller blot til, at Danmark holder planen for at reducere sit underskud på statsfinanserne og gør mere for at forbedre jobmulighederne for folk på kanten af arbejdsmarkedet samt åbne for mere konkurrence i detail- og byggesektoren.