Eurolandene taber økonomisk magt

Britisk tænketank forudser, at de store økonomier i Europa vil miste deres status, og at Storbritannien vil overhale såvel Frankrig som Tyskland

Den britiske tænketank CEBR mener, at Storbritannien i 2030 vil overtage posten som Europas største økonomi fra Tyskland, blandt andet fordi Storbritannien ikke er låst af eurosamarbejdet. –
Den britiske tænketank CEBR mener, at Storbritannien i 2030 vil overtage posten som Europas største økonomi fra Tyskland, blandt andet fordi Storbritannien ikke er låst af eurosamarbejdet. –. Foto: Filip Singer/EPA/.

Over de kommende 15 år vil eurolandene stille og roligt miste deres økonomiske magt. Blandt de europæiske økonomier er det kun Storbritannien, der vil opleve en markant vækst, og briterne står til at overhale Frankrig i løbet af få år. I 2030 kan briterne tilmed overhale Tyskland som den stærkeste økonomi i Europa.

Det fremgår af en prognose fra den ledende britiske økonomiske tænketank The Centre for Economics and Business Research, CEBR, (Centret for Forskning i Økonomi og Erhvervsliv).

Økonomien i eurolandene vil vokse langsommere over tid, og vi vil se en stærkere vækst i andre dele af verden, siger tænketankens ledende økonom, Scott Corfe, til Kristeligt Dagblad.

Han vurderer, at euroen vil tabe værdi i forhold til den amerikanske dollar.

Det vil igen svække eurolandene, og de vil derfor falde længere ned ad listen, siger Scott Corfe.

Tænketanken offentliggør hvert år sin rangliste over verdens økonomisk vigtigste lande baseret på deres bruttonationalprodukt samt prognoser for, hvordan økonomien vil udvikle sig.

I dag er fire EU-lande i top 10, men i 2028 lyder prognosen, at kun Tyskland og Storbritannien vil være blandt verdens 10 største økonomier, mens Frankrig og Italien vil ryge ud.

LÆS OGSÅ: Britisk økonomi slår Tyskland af pinden i 2030

Vi tror, at Storbritannien vil overtage posten som Europas største økonomi i 2030 fra Tyskland. Tyskland er stadig i en bedre position end landene i det sydlige Europa som Spanien og Italien. De lande er låst fast i euroen, så de kan ikke devaluere deres valuta og dermed skabe økonomisk vækst, siger Scott Corfe.

Vurderingen fra CEBR er blandt andet baseret på befolkningsudviklingen i de enkelte lande. Her står Storbritannien stærkt med en yngre og arbejdsdygtig befolkningen, mens Tyskland ifølge rapporten vil have en voksende andel af pensionister.

I 2028 vil Frankrig være nede som nummer 13 og dermed lige bag Tyrkiet, som tænketanken spår en stærk økonomisk vækst hvis ellers landet kan holde fast i den politiske stabilitet.

For Frankrig er problemet den nye socialistiske regering, som særligt med sin skattepolitik har sendt mange velhavende og veluddannede i skattely, blandt andet i Storbritannien.

Scott Corfe understreger, at tænketanken ikke har en holdning til EU og briternes medlemskab.

På kort sigt vil Storbritannien være meget værre stillet ved at melde sig ud af EU. Men på langt sigt vil det økonomisk være bedre, hvis landet forlader EU. Det er ikke en anbefaling, men et faktum, når vi ser på det rent økonomisk, siger Scott Corfe.

Internationalt vil USA holde fast i posten som verdens økonomiske supermagt i det kommende årti. Men i 2028 vil Kina indtage den plads. Indien vil være ny i top 10, som nummer tre.