Prøv avisen

Europæerne har ingen sympati for Romney

Foto: Ritzau Scanpix/Evan Vucci

Præsident Barack Obamas popularitet er fortsat høj i Europa. Kun i konfliktområder er der opbakning til Romney

USA's omdømme i Europa risikerer at falde til samme lave niveau som under republikaneren George W. Bush, hvis partifællen Mitt Romney vinder præsidentvalget i november. Det viser en ny international meningsmåling.

Kun omkring hver femte af de adspurgte i Storbritannien, Frankrig og Tyskland har et positivt syn på Romney. Det skriver The Guardian. Målingen er lavet af organisationen You Gov.

12.000 personer i Europa, Kina, Mellemøsten, Nordafrika og Pakistan er blevet spurgt om deres syn på de to kandidater til Det Hvide Hus. I Mellemøsten og Pakistan er opbakningen til præsident Barack Obama til gengæld svag.

Obamas popularitet i Europa er kun en anelse lavere, end da han for fire år siden i en tale i Berlin lovede at genoprette USA's omdømme på den internationale scene.

Den stort set uformindskede opbakning er lidt overraskende, skriver The Guardian, fordi Guantanamo-basen fortsat er åben, og amerikanske soldater fortsat er i krig i Afghanistan.

Mens Romney ikke er europæernes kop te, så vil en sejr til republikaneren blive mødt med mindre ærgrelse i Pakistan, hvor 13 procent vil få et mere positivt syn på USA, mens kun ni procent er af den modsatte opfattelse.

Holdningen kan muligvis kædes sammen med mange pakistaneres vrede over de amerikanske droneangreb i landet, som har dræbt civile og ses som en krænkelse af Pakistans suverænitet.

Antipatien mod Romney er tilsvarende begrænset i Mellemøsten og Nordafrika.

- Og igen skal årsagen til det måske mere findes i det negative syn, som mange har på den amerikanske regering end som følge af varme følelser for Romney, skriver avisen.

Især Obamas manglende succes med at forsøge at finde en løsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt har ramt hans popularitet i Mellemøsten og Nordafrika.

Målingens mest slående resultat er dog europæernes ringe sympati for Mitt Romney.

Selv om han fortsat er en stort set ukendt størrelse uden for USA, så formåede han at støde mange fra sig under en oversøisk rundrejse i juli. Især briterne, som Romney fornærmede med flere uheldige bemærkninger om OL i London.

Hele 47 procent af briterne vil få et mere negativt syn på USA, hvis Romney vinder. Kun tre procent vil blive mere gunstigt indstillet. Samme holdning går igen i Tyskland og Frankrig.