Europæiske muslimer forpligter sig til integration

400 muslimske grupper underskriver et charter, der forsager vold og terror og samtidig forpligter dem til at integrere sig i de europæiske samfund

Det har givet positive reaktioner blandt både politikere og islamkendere, at 400 muslimske organisationer fra hele Europa i torsdags skrev under på et fælles værdicharter i Bruxelles.

Det såkaldte Europæisk Muslimsk Charter forpligter blandt andet underskriverne til at arbejde aktivt for muslimers integration i de europæiske samfund, respektere landenes love samt værdier som forskellighed og lighed mellem kønnene.

Europa-Parlamentets vicepræsident, italieneren Mario Mauro, der har ansvaret for parlamentets relationer med Europas kirkelige og andre religiøse samfund, roser det muslimske initiativ.

Dette charter er en form for et sæt regler for god opførsel hos muslimerne i Europa. Det forpligter dem til at tage del i at opbygge et forenet samfund, sagde Mario Mauro ifølge det italienske nyhedsbureau ADN Kronos, da charteret blev underskrevet.

Initiativet til charteret er taget af den sunnimuslimske organisation, Føderationen af Islamiske Organisationer i Europa, FIOE. Den består ifølge eget udsagn af 29 større sunnimuslimske organisationer og hundredvis af mindre grupper fra 28 europæiske lande.

Selvom flere forskere i islam, som Kristeligt Dagblad har talt med, ikke kender ret meget til FIOE eller dens medlemsorganisationer, forholder de sig positivt over for initiativet.

Når disse grupper underskriver sådan en erklæring, ønsker de at sende et signal om, at de anerkender og selv ønsker at være en del af det værdigrundlag, som de samfund, de lever i, bygger på. Det er en fremstrakt hånd, der med tanke på vores demokratiske kultur bør hilses velkommen, siger Jørgen Bæk Simonsen, der er historiker med speciale i islam på Københavns Universitet.

Jon Olsen, religionssociolog og ekspert i islamisk ekstremisme ved Dansk Institut for Internationale Studier, vurderer, at erklæringen først og fremmest er principiel.

Hvis der ikke er nogen konkrete handlingsplaner knyttet til erklæringen, får det nok ikke den store praktiske betydning i organisationernes hverdag. Men under alle omstændigheder har organisationerne med erklæringen ønsket at vise, at også muslimer gerne vil være aktive medborgere i samfundet, siger han.

Ikke alle er dog lige begejstret for initiativet. Organisationen beskyldes for at være inspireret af Det Muslimske Broderskab i Egypten, der blandt andet anklages for at opildne til terror og kamp mod vesten.

Ifølge Jon Olsen er det dog problematisk at beskylde FIOE for radikale tendenser, blot fordi den skulle hente en del af sit tankegods hos Det Muslimske Broderskab.

Der er mange grupperinger, der læner sig op ad Boderskabet, også nogle radikale. Men med tanke på at en stor del af Det Muslimske Broderskab i dag har frasagt sig vold og i stedet deltager i den demokratiske proces i Egypten, bør kritikerne af FIOE undersøge, hvilke dele af Broderskabet, organisationen er inspireret af, inden man anklager den for at være radikal, siger Jon Olsen.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk