Europa reagerer forskelligt på coronakrise

Coronaepidemien har udløst undtagelsestilstand og lukkede grænser i en række europæiske lande. I nogle tyske delstater forbliver skoler åbne, mens alle uddannelser lukker i Frankrig


I Brescia i Italien testes potentielt coronasmittede i en midlertidig bygning ved byens hospital. Den italienske regering har erklæret hele landet for en beskyttet zone og begrænset den fri bevægelighed, herunder rejser til og fra Italien. – Foto: Miguel Medina/AFP/Ritzau Scanpix.
I Brescia i Italien testes potentielt coronasmittede i en midlertidig bygning ved byens hospital. Den italienske regering har erklæret hele landet for en beskyttet zone og begrænset den fri bevægelighed, herunder rejser til og fra Italien. – Foto: Miguel Medina/AFP/Ritzau Scanpix.

Det kan ligne mareridtsscener fra en dystopisk fremtidsfilm, men er ikke desto mindre virkelighed i dagens Europa. Hele byer uden et øje på gaden, lukkede skodder, lukkede butikker, knægtelse af forsamlingsfriheden og forseglede landegrænser. Den eskalerende coronapandemi har sat hele kontinentet i alarmberedskab, og den franske præsident, Emmanuel Macron, taler om den værste sundhedskrise i et århundrede. I Frankrig er 61 døde som følge af virussen. Næsten 3000 er smittet.

”Vi er kun ved begyndelsen af denne krise,” sagde Macron i en tv-tale i torsdags og bebudede lukning af landets børnehaver, skoler og universiteter samt forlystelsesparken Disneyland i Paris.

Alvoren af pandemien kan også aflæses i den tyske forbundskansler, Angela Merkels, optræden. Den ofte fåmælte regeringsleder har ikke blot en, men to gange i denne uge sat ord på coronakrisen. Under sin første tale var hun fattet og rolig som vanlig, men fredag var det en tydeligt foruroliget kansler, der gik til krisemøde med de 16 delstaters regeringsledere, bemærker tyske medier. Seks tyskere er døde, og 2400 er smittet.

”Hvor end det er muligt, bør social kontakt undgås,” sagde Merkel.

Hun antager, under henvisning til eksperter, at omkring to tredjedele af de 80 millioner tyskere kan blive smittet. Situationen er dermed ”endnu mere ekstraordinær end tiden under bankkrisen”, og virussen er ”en ukendt udfordring for os” og et ”indgreb, som kræver meget af os”, lød det fra ”krisekansleren” ifølge magasinet Der Spiegel med henvisning til, at kansleren taler med lige så stor alvor som under flygtningekrisen og finanskrisen.

Europa befinder sig da også i en historisk krise. Uden for Kina er Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland udover Iran og Sydkorea de lande, hvor smittefaren er størst. Derfor er skoler lukket i Frankrig, Italien, Østrig, Belgien, Danmark, Norge, Polen, Tjekkiet, Grækenland, Irland, Tyrkiet, Portugal og flere tyske delstater.

Tysklands delstater træffer selv afgørelse i spørgsmålet, og skoler i østtyske Sachsen og Thüringen forbliver åbne, så længe der ikke er konkrete tilfælde af smitte.

Estland, Tjekkiet og Bulgarien går mere drastisk til værks og har erklæret undtagelsestilstand, og de tjekkiske grænser er lukket for mennesker fra en række europæiske lande. Belgien, hvor tre er døde, har lukket alle caféer, restauranter og diskoteker, ligesom alle kultur- og sportsbegivenheder bliver aflyst.

I Italien, hvor dødstallet har oversteget 1000 mennesker, har den italienske regering erklæret hele landet for en beskyttet zone og begrænset den fri bevægelighed, herunder rejse til og fra Italien. Alt, på nær apoteker og supermarkeder, er lukket. Vatikanet har som noget hidtil uset beordret alle katolske kirker i Rom lukket, og bryllupper og begravelser er udsat. Der er ingen tid at spilde for at standse spredningen af virus, betoner regeringsleder Giuseppe Conte.

”Vores vaner bliver nødt til at ændre sig. Vi må alle opgive noget til gavn for Italien,” sagde Conte tidligere på ugen og bad de sociale italienere at blive hjemme:

”Dette natteliv... vi kan ikke længere tillade det.”

For at dæmme op for de økonomiske konsekvenser har den italienske regering godkendt en støttepakke på op til 25 milliarder euro.

Flere lande har forseglet deres grænser og indstillet tog- og flytrafik til og fra Ita-lien. Europas hævdvundne frihedsrettigheder går heller ikke fri af krisen, og adskillige lande har forbudt større forsamlinger. I Østrig og Holland er indendørs begivenheder med flere end 100 deltagere forbudt, ligesom i Danmark. I Tyskland er antallet sat til 1000, men også mindre tyske teatre aflyser for eksempel arrangementer.

Mange skeler med beundring til det autoritære Kinas effektive inddæmning af virussen sammenlignet med praksis i det demokratiske Europa, påpeger den schweiziske avise Neue Zürcher Zeitung.

”Men ingen nok så autoritær regeringschef kan besejre corona. Det kan kun ansvarlige borgere,” skriver avisen.