Europadag mod sejrsdag: EU og Putin kæmper på symboler

Macron lover et stærkere og mere handlekraftigt EU og vil allerede i juni have stats- og regeringslederne til at diskutere traktatændringer og flertalsafgørelser om alle spørgsmål

Formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen, EU-Parlamentets formand Roberta Metsola og den franske præsident Emmanuel Macron lytter, mens belgiske Guy Verhofstadt (medlem af Europa-Parlamentet) fremlægger visioner for fremtidens Europa. Billedet er taget i Strasbourg den 9. maj.
Formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen, EU-Parlamentets formand Roberta Metsola og den franske præsident Emmanuel Macron lytter, mens belgiske Guy Verhofstadt (medlem af Europa-Parlamentet) fremlægger visioner for fremtidens Europa. Billedet er taget i Strasbourg den 9. maj. . Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et ungt og forenet Europa. Det er det billede, som de europæiske institutioners ledere mandag sendte fra Strasbourg blot få timer efter, at den russiske præsident, Vladimir Putin, på Den Røde Plads i Moskva endnu engang beskyldte Vesten for at true Rusland og bære skylden for krigen i Ukraine.

Mens Rusland fejrede Sejrsdagen og sejren i Anden Verdenskrig med en militærparade i lige linje fra sovjettiden, markerede EU Europadagen og årsdagen for Schuman-erklæringen i 1950, som betragtes som startskuddet til det europæiske fællesskab.