Prøv avisen

Europæerne bliver federe men lever længere

23 procent af europæerne er fede, viser ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). I Danmark gælder det knap 20 procent. Foto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Den forventede levealder fortsætter med at stige i Europa. Men fedme, rygning og alkohol risikerer at vende den udvikling, advarer WHO.

77,9 år.

Det var den gennemsnitlige forventede levealder steget til i Europa i 2015, viser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som dog advarer om, at fremgangen trues af blandt andet fedme og rygning, hvor særligt det første er på fremmarch.

Sammenlignet med fem år tidligere er der tale om en stigning på godt et år i levealderen.

Men tallet dækker over store forskelle mellem landene på kontinentet, betoner WHO.

I toppen af skalaen ligger Luxembourg, hvor en person født i 2015 kunne regne med at blive 83,1 år. I bunden finder man Moldova, hvor gennemsnitslevealderen lå på 71,6 år.

- Udviklingen er ujævn. Både inden for og mellem lande, mellem køn og på tværs af generationer, konstaterer Zsuzsanna Jakab, WHO's regionale direktør i Europa, i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at kvinder fortsat lever markant længere end mænd, selv om gabet er indsnævret. Europæiske kvinders gennemsnitlige levealder lå i 2015 på 81 år, mens det for mænd var 74,5.

Igen dækker det overordnede tal over store regionale forskellige, og en fransk kvinde kunne således forvente at blive 86 år, mens en russisk mand havde en forventet levetid på bare 65 år.

WHO-rapporten fokuserer på seks mål, som medlemslandene er blevet enige om. Det gælder blandt andet i forhold til at nedbringe antallet af for tidlige dødsfald, at øge den forventede levealder og at give bedre adgang til sundhedsvæsnet.

Rygning, alkohol og overvægt står i vejen for at nå det fulde potentiale, lyder det.

- Livsstilsrelaterede risikofaktorer giver grund til bekymring, da de kan sænke eller endda vende den store fremgang inden for forventet levetid, hvis der ikke gøres noget ved dem, siger Zsuzsanna Jakab.

Ifølge rapporten har Europa den højeste andel af rygere i WHO's seks regioner i verden. I 2013 var det næsten hver tredje europæer over 15 år, der røg.

Samme billede tegner sig for indtag af alkohol, hvor europæerne igen ligger i top. En gennemsnitseuropæer indtog i 2014 omkring 8,5 liter ren alkohol.

Samtidig er over halvdelen - knap 59 procent - af indbyggerne i Europa overvægtige ifølge WHO. Af disse er 23 procent decideret fede, forstået på den måde at de har et BMI på over 30.

Danmark ligger hverken i top eller bund, når man kigger i rapportens tabeller. 55 procent af danskerne betegnes som overvægtige, mens knap 20 procent kategoriseres som fede.

Den forventede levealder i Danmark lå i 2015 på 81 år - et stykke over det europæiske gennemsnit, mens indtaget af alkohol også er over gennemsnittet, men langtfra i top.

/ritzau/