Prøv avisen

Europæerne er blevet bange for det samme

Ifølge filosof Arno Victor Nielsen vidner de mange sympatierklæringer om, at terroren efterhånden er det eneste, der samler europæerne. Foto: Manu Fernandez/AP/ritzau

Terroren er vor tids sorte død, som efterhånden er det eneste, der samler europæerne, mener dansk filosof. Historikerne tøver med at afgøre, hvilket aftryk de senere års terrorangreb vil sætte på det europæiske fællesskab

Vi er alle spaniere. I hvert fald i øjeblikket. Og sent i går blev vi også lidt finner efter et knivangreb i Turku, hvor to blev dræbt og otte såret. Politiet vil ikke udelukke, at det er terrorrelateret.

Fra europæiske ledere er der strømmet kondolenceerklæringer mod Spanien og Barcelona, der i torsdags blev ramt af et terrorangreb, som har dræbt mindst 14 mennesker og såret 130 andre fra 34 forskellige lande.

”I er ikke alene,” skrev den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), mens udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) erklærede, at ”vi står sammen med Spanien”. Også Storbritanniens premierminister, Theresa May, erklærede, at Storbritannien og Spanien står sammen mod terrorisme, og det samme gjorde Norges statsminister Erna Solberg, mens Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skrev:

”Solidaritet med Barcelona. Vi er på jeres side.”

Ifølge filosof Arno Victor Nielsen vidner de mange sympatierklæringer om, at terroren efterhånden er det eneste, der samler europæerne.

”Det minder om den sorte død, for den rammer rig såvel som fattig. På den måde er terroren noget, vi er fælles om,” siger Arno Victor Nielsen og fortsætter:

”Tidligere var det krige, der samlede mennesker, og efter Den Franske Revolution foreslog franske filosoffer også, at man kunne føre krig for at samle nationen. På den måde er det ikke noget nyt, men nu er det terroren, der bliver brugt til at skabe europæisk fællesskab. For politikerne er det også en fin lejlighed til at forsøge at skabe sammenhold.”