Europæiske jøder flytter i hobetal

Cirka 10.000 jøder flyttede sidste år fra Vesteuropa til Israel, hvilket er det højeste antal i næsten 70 år. Voksende trusler fra både højreekstremister og radikal islam gør Europas jøder utrygge, siger professor

Årsagen til den hastigt voksende udvandring fra Europa er jøders voksende frygt for egen sikkerhed. Her ses sørgende jøder til Dan Uzans begravelse i februar sidste år.
Årsagen til den hastigt voksende udvandring fra Europa er jøders voksende frygt for egen sikkerhed. Her ses sørgende jøder til Dan Uzans begravelse i februar sidste år. . Foto: Bax Lindhardt.

Ikke siden Israels grundlæggelse i 1948 har så mange jøder valgt at forlade den vestlige del af Europa til fordel for den jødiske stat som i 2015. I kølvandet på voksende antisemitisme og drab på jøder i både Frankrig og Danmark forlod 25.000 jøder sidste år Europa - herunder næsten 10.000 fra Vesteuropa, hvilket er det højeste tal siden 1948.

Det viser tal fra den uafhængige jødiske organisation The Jewish Agency for Israel, som registrerer jødiske tilflyttere til Israel.

Årsagen til den hastigt voksende udvandring fra Europa er jøders voksende frygt for egen sikkerhed, fortæller organisationens talsmand, Avi Mayer.

”Der er en dyb fornemmelse af usikkerhed forbundet med at bo i lande som Frankrig og for den sags skyld også Danmark,” siger han.

Som Kristeligt Dagblad skrev forleden, er frygten blandt jøder i Europa vokset i takt med flygtningestrømmen fra arabiske lande, hvor had til jøder og Israel er udbredt.

Mange jøder føler sig heller ikke sikre i et Europa, hvor højreekstreme grupper flere steder er i vækst, fortæller Michael Brenner, professor i jødisk historie og kultur ved Ludwig-Maximilians Universitet i München.

Jødiske samfund har samtidig en voksende fornemmelse af, at myndighederne ikke gør nok for at tage hånd om deres sikkerhed, mener professoren.

”Men det handler ikke kun om myndighedernes beskyttelse. Hvordan kan man genkende jødiske institutioner i Europa? Ikke på davidsstjernen, men på sikkerhedsapparatet. Jøder ville elske en dag at kunne gå i synagogen uden først at skulle forbi politivagter,” siger han.

Det høje tal for Vesteuropa skyldes hovedsageligt de franske jøders udvandring til Israel. Sidste år forlod næsten 8000 franske jøder deres hjemland for at flytte til Israel, hvilket er flere end året før, som også var et rekordår.

Frankrig har oplevet antisemitismen fra dens værste side med en række angreb på jøder udført af personer med arabisk baggrund. I 2012 blev fire jøder, heriblandt tre børn, dræbt på en jødisk skole i Toulouse, og i 2015 gik det ud over fire handlende i et jødisk supermarked i Paris få dage efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Også Danmark blev sidste år ramt af antisemitisk terror, da den 37-årige danske jøde Dan Uzan blev skudt på klos hold foran synagogen i Krystalgade i København.

Terrorangrebene illustrerer en usikkerhed og fare, som gør, at europæiske jøder ikke tør sende deres børn i jødisk skole uden vagter, fortæller Avi Mayer.

”Mange europæiske jøder føler ikke, at de åbent kan identificere sig som jøder og gå med jødiske symboler. Det får mange til at tænke, om de har en fremtid der, og uheldigvis er konklusionen oftere og oftere, at det har de ikke,” siger han.

Kun 68 jøder fra de skandinaviske lande emigrerede i 2015 til Israel, heraf 13 fra Danmark, ifølge tal fra det israelske integrationsministerium. Selvom tallene er små, har udvandringen stor betydning for de i forvejen små jødiske samfund, mener professor Michael Brenner.

”Jeg tror ikke, den jødiske befolkning vil forsvinde helt, men hvis denne udvikling fortsætter, er Europa i fare for at miste samfund, som har været en del af den europæiske kultur og befolkning i tusindvis af år. Aktive medlemmer af de jødiske samfund udvandrer, og de mindre aktive har en tendens til at lade sig assimilere.”

Udviklingen er dog ikke entydig. Trods et voksende antal hadforbrydelser mod jøder i Tyskland er landet de senere år blevet et yndet hjem for mange jøder fra både Israel og Østeuropa. I 2012 indvandrede 2579 personer fra Israel, og året efter var det 2762 personer. Det er den største israelske indvandring til Tyskland nogensinde. Omvendt udvandrede kun 200 jøder sidste år fra Tyskland til Israel.

Mange jøder opfatter Berlin som en større og billigere udgave af Tel Aviv, fortæller Michael Brenner.

”Ironisk nok kommer der en masse israelske jøder til Berlin på grund af de politiske spændinger i Israel og af økonomiske grunde. Man kan sige, at de skifter en trussel ud med en anden.”

Der bor cirka 1,5 millioner jøder i Europa, herunder omkring en halv million i Frankrig, som dermed har den største jødiske befolkningsgruppe i Europa.